Pojavnost bakterije Bacillus cereus u mlijeku i mliječnim proizvodima (CROSBI ID 393162)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Travica, Sanja
Samaržija, Dubravka
hrvatski
Pojavnost bakterije Bacillus cereus u mlijeku i mliječnim proizvodima
Bakterija Bacillus cereus danas se smatra glavnim uzročnikom kvarenja mlijeka i mliječnih proizvoda. Prisutnost bakterije Bacillus cereus u mlijeku je pokazatelj higijenskih uvjeta proizvodnje i prerade mlijeka. Prisutna u mlijeku uvjetuje neželjene promjene okusa, mirisa i teksture te umanjuje prehrambenu vrijednost proizvoda. Zbog svoje široke rasprostranjenosti i velike prilagodljivosti i uz najbolju proizvođačku praksu teško je izbjeći njenu kontaminaciju mlijeka ili mliječnih proizvoda. Na temelju znanstvenih istraživanja, u ovom je radu prikazan negativan utjecaj bakterije Bacillus cereus na sirovo mlijeko, pasterizirano i sterilizirano mlijeko, fermentirana mlijeka i sir, te su detaljno opisani izvori kontaminacije mlijeka bakterijom Bacillus cereus. Također, u radu je opisana važnost provođenja higijenskih mjera za sprečavanje rasta bakterije Bacillus cereus u mlijeku i mliječnim proizvodima i važnost njezine kontrole. Najučinkovitija metoda kontrole rasta bakterije Bacillus cereus u mlijeku je upotreba HACCP sustava koji se temelji na kontroli i analizi svih procesa u mljekarskoj proizvodnji te je ujedno i najpouzdaniji način u sprečavanju kontaminacije mliječnih proizvoda bakterijom Bacillus cereus ali i svih ostalih mikroorganizama uzročnika kvarenja.
Bacillus cereus; mlijeko i mliječni proizvodi; HACCP sustav
nije evidentirano
engleski
Prevalence of Bacillus cereus in milk and milk products
nije evidentirano
Bacillus cereus; milk and milk products; HACCP system
nije evidentirano
Podaci o izdanju
33
20.12.2013.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb