Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Pojavnost bakterije Bacillus cereus u mlijeku i mliječnim proizvodima (CROSBI ID 393162)

Ocjenski rad | diplomski rad

Travica, Sanja Pojavnost bakterije Bacillus cereus u mlijeku i mliječnim proizvodima / Samaržija, Dubravka (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, . 2013

Podaci o odgovornosti

Travica, Sanja

Samaržija, Dubravka

hrvatski

Pojavnost bakterije Bacillus cereus u mlijeku i mliječnim proizvodima

Bakterija Bacillus cereus danas se smatra glavnim uzročnikom kvarenja mlijeka i mliječnih proizvoda. Prisutnost bakterije Bacillus cereus u mlijeku je pokazatelj higijenskih uvjeta proizvodnje i prerade mlijeka. Prisutna u mlijeku uvjetuje neželjene promjene okusa, mirisa i teksture te umanjuje prehrambenu vrijednost proizvoda. Zbog svoje široke rasprostranjenosti i velike prilagodljivosti i uz najbolju proizvođačku praksu teško je izbjeći njenu kontaminaciju mlijeka ili mliječnih proizvoda. Na temelju znanstvenih istraživanja, u ovom je radu prikazan negativan utjecaj bakterije Bacillus cereus na sirovo mlijeko, pasterizirano i sterilizirano mlijeko, fermentirana mlijeka i sir, te su detaljno opisani izvori kontaminacije mlijeka bakterijom Bacillus cereus. Također, u radu je opisana važnost provođenja higijenskih mjera za sprečavanje rasta bakterije Bacillus cereus u mlijeku i mliječnim proizvodima i važnost njezine kontrole. Najučinkovitija metoda kontrole rasta bakterije Bacillus cereus u mlijeku je upotreba HACCP sustava koji se temelji na kontroli i analizi svih procesa u mljekarskoj proizvodnji te je ujedno i najpouzdaniji način u sprečavanju kontaminacije mliječnih proizvoda bakterijom Bacillus cereus ali i svih ostalih mikroorganizama uzročnika kvarenja.

Bacillus cereus; mlijeko i mliječni proizvodi; HACCP sustav

nije evidentirano

engleski

Prevalence of Bacillus cereus in milk and milk products

nije evidentirano

Bacillus cereus; milk and milk products; HACCP system

nije evidentirano

Podaci o izdanju

33

20.12.2013.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)