Veza između udjela željeza i bakra u tlima i vinima iz domaćih vinograda kontinentalne Hrvatske, preliminarno istraživanje (CROSBI ID 213751)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Ružičić, Stanko ; Bačić, Alan ; Bal, Mariana ; Domitrović, Matea ; Horvat, Viktor ; Major, Jozsef ; Petričević, Ivan ; Sekušak, Mirjana ; Tarnaj, Irena ; Zaleznik, Ivan ; Borojević Šoštarić, Sibila
hrvatski
Veza između udjela željeza i bakra u tlima i vinima iz domaćih vinograda kontinentalne Hrvatske, preliminarno istraživanje
Crvena i bijela vina iz domaće proizvodnje i pripadajuća tla vinograda uzorkovana su na području kontinentalne Hrvatske. Uzorci tla (pseudoglej i rendzina) razvijeni su na pliokvartarnim nevezanim naslagama šljunaka, pijesaka, siltova i gline ili laporovitim vapnencima. U tlima razvijenim na nevezanim naslagama izmjerene su pH vrijednosti u rasponu od 5, 4 do 6, 6, dok je maksimum od 7, 5 izmjereno u tlu razvijenom na laporovitim vapnencima. U uzorcima tla i vina određen je ukupni sadržaj bakra i željeza pomoću plamene atomske apsorpcije (FAAS). Rezultati ispitivanja uspoređeni su s maksimalno dopuštenim koncentracijama (MDK) prema pripadajućim pravilnicima Republike Hrvatske. Vrijednosti bakra povišene su u svim uzorcima vina (od 1, 7× do 2, 0× u odnosu na MDK) i u dva uzorka tla (do maksimalno 2, 4× u odnosu na MDK), što je najvjerojatnije posljedica intenzivne primjene agrokemikalija u vinogradarstvu. Povišena je i koncentracija željeza u tlu i pripadajućem vinu na jednom od lokaliteta s tlom niskog pH (5, 5). Preliminarna istraživanja ukazuju na moguću povezanost između sadržaja elemenata u tlu razvijenom na određenoj litološkoj podlozi i vinu. Povišene vrijednosti bakra u vinima domaće proizvodnje ukazuju na potrebu edukacije stanovništva o upotrebi eko-agrokemikalija. Potrebna su detaljnija istraživanjima sa ekstenzivnim uzorkovanjem i fizikalno-kemijskom obradom uzoraka tla.
tlo ; vino ; željezo ; bakar ; kontinentalna Hrvatska ; domaći vinogradi
nije evidentirano
engleski
The relationship between the content of iron and copper in soils and wines from the local vineyards of the continental Croatia: a preliminary research
nije evidentirano
soil ; wine ; iron ; cooper ; continental Croatia ; local vineyards
nije evidentirano
Podaci o izdanju
Povezanost rada
Geologija