Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Molecular mechanisms of pathogenesis of chronic obstructive pulmonary disease (CROSBI ID 775681)

Druge vrste radova | ostalo

Somborac Bačura, Anita Molecular mechanisms of pathogenesis of chronic obstructive pulmonary disease // Hrvatsko društvo za medicinsku biokemiju i laboratorijsku medicinu (HDMBLM). 2014.

Podaci o odgovornosti

Somborac Bačura, Anita

engleski

Molecular mechanisms of pathogenesis of chronic obstructive pulmonary disease

Kronična opstrukcijska plućna bolest (KOPB) najučestalija je kronična respiracijska bolest s progresivnim tijekom. Temeljni uzroci KOPB-a uključuju pušenje cigareta, čimbenike okoline te gensku predispoziciju. Dosadašnje spoznaje o razvoju upale, oksidacijskom stresu i neravnoteži proteaza i antiproteaza nisu dostatne za objašnjenje nastanka, ranu dijagnozu i prognozu bolesti. Važnu ulogu u remodeliranju izvanstaničnog matriksa u plućima ima MMP-9. Povećana razina MMP-9 nađena je u alveolarnim makrofagima i sputumu oboljelih od KOPB-a. Ovim je istraživanjem obuhvaćeno 137 bolesnika s KOPB-om i 48 zdravih ispitanika. Pokazali smo da u bazalnim uvjetima polimorfonuklearni leukociti (PMN) bolesnika s KOPB-om otpuštaju značajno više MMP-9 u odnosu na zdrave kontrole. Stimulacijom PMN zdravih kontrola ekstraktom dima cigareta povećava se otpuštanje MMP-9, dok ista stimulacija u bolesnika s KOPB-om ne izaziva dodatno povećanje otpuštanja MMP-9, što dokazuje kroničnu aktivaciju PMN bolesnika i njihovu moguću ulogu u razgradnji izvanstaničnog matriksa u plućima. Sistemska neravnoteža proteaza i antiproteaza u bolesnika s KOPB-om očituje se povećanom koncentracijom MMP-9 u plazmi. Analiza ROC krivulja pokazala je vrlo dobru dijagnostičku točnost za koncentraciju MMP-9, što je čini dobrim biljegom za razlikovanje bolesnika i zdravih osoba. Ispitivanje učestalosti polimorfizama MMP9 gena (-1562 C/T i (CA)n dinukleotidna ponavljanja u promotorskoj regiji te Q279R u egzonu 6) pokazalo je da nema značajnih razlika između bolesnika s KOPB-om i zdravih ispitanika, kao niti povezanosti koncentracije MMP-9 s genotipovima ispitanika. Povećana koncentracija MMP-9 u plazmi bolesnika s KOPB-om ukazuje na doprinos neravnoteže proteaza i antiproteaza razvoju KOPB-a te potencijalnu upotrebu ovog parametra kao biokemijskog pokazatelja za ranu dijagnozu KOPB-a.

chronic obstructive pulmonary disease ; cigarette smoke ; PMN ; MMP-9 ; TIMP-1 ; polymorphisms

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Hrvatsko društvo za medicinsku biokemiju i laboratorijsku medicinu (HDMBLM)

2014.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Temeljne medicinske znanosti, Farmacija

Poveznice