Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Spektroskopsko i kemometričko istraživanje jestivih ulja (CROSBI ID 393156)

Ocjenski rad | doktorska disertacija

Jović, Ozren Spektroskopsko i kemometričko istraživanje jestivih ulja / Hrenar, Tomica (mentor); Zagreb, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb, . 2014

Podaci o odgovornosti

Jović, Ozren

Hrenar, Tomica

hrvatski

Spektroskopsko i kemometričko istraživanje jestivih ulja

Patvorenje jestivih ulja i masti visoke kvalitete s onima niže kvalitete predstavlja problem već dugi niz godina. Prije pojave suvremenih metoda, ta kvaliteta se provjeravala nizom dugotrajnih fizikalno-kemijskih testova dok se moderna metodologija temelji na spektroskopskim i kromatografskim tehnikama te upotrebi kemometričkih metoda. U ovome radu istražena je primjena FT-IR-a u kombinaciji s numeričkim metodama za kvalitativnu i kvantitativnu detekciju patvorenja u binarnim i ternarnim smjesama maslinovog ulja s repičinim i suncokretovim uljem te sa suncokretovim uljem koje sadrži visoki udio oleinske kiseline. Analizom glavnih komponenata i optimizacijom spektralnog područja određeni su regresijski modeli pomoću kojih se patvorenje unutar skupa istraživanih ulja može kvalitativno i kvantitativno odrediti. Ti rezultati potvrđeni su plinskom kromatografijom. U drugom dijelu istraživanja ispitana je mogućnost praćenja oksidacijske stabilnosti ulja korištenjem FT-IR-a u skupu komercijalno važnih jestivih ulja (pored već navedenih još i palmino te lješnjakovo ulje). Korištenjem standardne Rancimat-metode za ta su ulja određeni indeksi oksidacijske stabilnosti u rasponu temperatura od 130 do 160 °C te provjereni FT-IR metodom. Primjena FT-IR metode ima višestruke prednosti u odnosu na standardnu Rancimat-metodu jer se radi o nedestruktivnoj, jeftinoj, brzoj i mobilnoj tehnici za koju nije potrebna prethodna kemijska obrada uzorka, a tijekom oksidacijske degradacije može se pratiti i nastajanje nekih sekundarnih produkata degradacije.

jestiva ulja; patvorenje; oksidacijska stabilnost; ATR; PCA; PLS

nije evidentirano

engleski

Spectroscopic and Chemometric Investigation of Edible Oils

nije evidentirano

edible oils; adulteration; oxidative stability; ATR; PCA; PLS

nije evidentirano

Podaci o izdanju

284

02.06.2014.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb

Zagreb

Povezanost rada

Kemija