Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 739403

Izolacija bakterija kvarenja iz lubina uzgajanih u Jadranskom moru


Kapetanović, Damir; Vardić Smrzlić, Irena; Valić; Damir; Teskeredžić, Zlatica; Teskeredžić, Emin
Izolacija bakterija kvarenja iz lubina uzgajanih u Jadranskom moru // 10. Međunarodni gospodarsko-znanstveni skup o akvakulturi "Hrvatska akvakultura u Europskoj uniji - sadašnjost i budućnost"
Vukovar, Hrvatska, 2014. (poster, međunarodna recenzija, neobjavljeni rad, znanstveni)


CROSBI ID: 739403 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Izolacija bakterija kvarenja iz lubina uzgajanih u Jadranskom moru
(Isolation of spoilage bacteria from European seabass reared in the Adriatic Sea)

Autori
Kapetanović, Damir ; Vardić Smrzlić, Irena ; Valić ; Damir ; Teskeredžić, Zlatica ; Teskeredžić, Emin

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, neobjavljeni rad, znanstveni

Skup
10. Međunarodni gospodarsko-znanstveni skup o akvakulturi "Hrvatska akvakultura u Europskoj uniji - sadašnjost i budućnost"

Mjesto i datum
Vukovar, Hrvatska, 27-28.11.2014

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
lubin; marikultura; Jadransko more; bakterije kvarenja
(European seabass; mariculture; Adriatic Sea; spoilage bacteria)

Sažetak
Lubin (Dicentrarchus labrax) je jedna od glavnih komercijalnih ribljih vrsta u hrvatskoj marikulturi. Kvaliteta mesa lubina čini ga popularnim i vrlo traženim na tržištu diljem svijeta. Na europskom tržištu potražnja za svježim lubinom u posljednjem desetljeću se povećala, a time i potreba za istraživanjem bakterija kvarenja. Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi bakterije kvarenja lubina uzgajanih u Jadranskom moru. Istraživanje je provedeno na tri uzgajališta lubina u južnom, srednjem i sjevernom Jadranu, tijekom dvije sezone (proljeće i jesen) u razdoblju 2003. - 2010. godine. Uzorci za bakteriološku analizu uzeti su kao brisevi sa škrga i kože uporabom štapića sa sterilnim pamučnim vrhom (Eurotubo), kao i pomoću sterilne bakterijske eze iz slezene, jetre i bubrega. Svi uzorci su inokulirani na DifcoTM Triptic Soy Agar (BD), uz dodatak 1% NaCl i na DifcoTM TCBS Agar (BD). Izolirani sojevi su karakterizirani pomoću API testova (Bio Merieux) i identificirani uporabom APILAB Plus identifikacijskog softvera (bio Merieux), dok je identifikacija izoliranih sojeva Vibrio provedena pomoću molekularnih metoda. Bakterijska flora kvarenja riba sastoji se uglavnom od Gram negativnih bakterija pa tako i kod lubina iz uzgoja u Jadranu, a neke od njih su iz rodova Pseudomonas, Moraxella i Vibrio. Stenotrophomonas maltophilia, poznati uzročnik kvarenja ribe putem povećanja udjela kadaverina i histamina, utvrđena je u lubina južnog i sjevernog Jadrana. Vibrio alginolyticus, povezan je s tvorbom histamina, utvrđen je kao jedini izolirani Vibrio kod lubina u Jadranu tijekom ovog istraživanja. Micrococcus i Staphylococcus su Gram pozitivne bakterije, čija je litička aktivnost poznata, a dio su bakterijske zajednice analiziranih lubina.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Geologija, Biologija, Veterinarska medicinaPOVEZANOST RADA


Projekti:
098-0982934-2752 - Patologija organizama iz voda u odnosu na zagađivala i akvakulturu (Kapetanović, Damir, MZOS ) ( POIROT)

Ustanove:
Institut "Ruđer Bošković", Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Kapetanović, Damir; Vardić Smrzlić, Irena; Valić; Damir; Teskeredžić, Zlatica; Teskeredžić, Emin
Izolacija bakterija kvarenja iz lubina uzgajanih u Jadranskom moru // 10. Međunarodni gospodarsko-znanstveni skup o akvakulturi "Hrvatska akvakultura u Europskoj uniji - sadašnjost i budućnost"
Vukovar, Hrvatska, 2014. (poster, međunarodna recenzija, neobjavljeni rad, znanstveni)
Kapetanović, D., Vardić Smrzlić, I., Valić, Damir, Teskeredžić, Z. & Teskeredžić, E. (2014) Izolacija bakterija kvarenja iz lubina uzgajanih u Jadranskom moru. U: 10. Međunarodni gospodarsko-znanstveni skup o akvakulturi "Hrvatska akvakultura u Europskoj uniji - sadašnjost i budućnost".
@article{article, author = {Kapetanovi\'{c}, Damir and Vardi\'{c} Smrzli\'{c}, Irena and Teskered\v{z}i\'{c}, Zlatica and Teskered\v{z}i\'{c}, Emin}, year = {2014}, keywords = {lubin, marikultura, Jadransko more, bakterije kvarenja}, title = {Izolacija bakterija kvarenja iz lubina uzgajanih u Jadranskom moru}, keyword = {lubin, marikultura, Jadransko more, bakterije kvarenja}, publisherplace = {Vukovar, Hrvatska} }
@article{article, author = {Kapetanovi\'{c}, Damir and Vardi\'{c} Smrzli\'{c}, Irena and Teskered\v{z}i\'{c}, Zlatica and Teskered\v{z}i\'{c}, Emin}, year = {2014}, keywords = {European seabass, mariculture, Adriatic Sea, spoilage bacteria}, title = {Isolation of spoilage bacteria from European seabass reared in the Adriatic Sea}, keyword = {European seabass, mariculture, Adriatic Sea, spoilage bacteria}, publisherplace = {Vukovar, Hrvatska} }
Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font