Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Udio proteina u divljim sortama crvene djeteline (Trifolium pratense L.) (CROSBI ID 393108)

Ocjenski rad | diplomski rad

Samardžić, Nela Udio proteina u divljim sortama crvene djeteline (Trifolium pratense L.) / Vedrina-Dragojević, Irena (mentor); Vitali čepo, Dubravka (neposredni voditelj). Zagreb, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, . 2014

Podaci o odgovornosti

Samardžić, Nela

Vedrina-Dragojević, Irena

Vitali čepo, Dubravka

hrvatski

Udio proteina u divljim sortama crvene djeteline (Trifolium pratense L.)

Sve veće potreba za hranom bogatom proteinima i rastući neželjeni ekološki učinci proizvodnje hrane animalnog porijekla imaju za posljedicu istraživanja novih biljnih izvora proteina. Unatoč nižoj biološkoj vrijednosti, odgovarajućim kombiniranjem biljnih proteina mogu se u potpunosti zadovoljiti nutritivne potrebe. Crvena djetelina (lat. trifolium pratense L.) je biljka koja sadrži značajan udio proteina pa predstavlja potencijalni novi izvor proteina u prehrambenoj industriji. U okviru ovog istraživanja određen je udio proteina u listovima četiri divlje sorte crvene djeteline prikupljene na pokusnim poljima Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu tijekom dvije uzastopne godine. Nakon sušenja i mljevenja lista udio proteina određen je metodom po Kjeldahlu. Dobiveni rezulatati pokazali su da je udio proteina u listu crvene djeteline u obje godine (raspon od 13.39 g/100 g lista do 16.02 g/100 g lista) u skladu sa dostupnim literaturnim podacima. Najviši udio proteina (prosječne vrijednosti kroz dvije uzastopne godine) određen je u sorti 1 (15.04 g/100 g), a najniži u sortama 3 i 4 (13.85 i 13.81 g/100 g) što ukazuje na to da genotip bitno utječe na udio proteina u biljci. Uspoređujući udio proteina u dvije različite godine, ustanovljen je značajan agro-klimatski utjecaj jer je u tri od četiri istraživane sorte udio proteina bio viši u 2006. godini, a pokazale su se i statistički značajne razlike između udjela proteina u šaržama iste sorte i iste godine. U usporedbi sa drugim istraživanim alternativnim izvorima proteina, listovi analiziranih divljih sorti crvene djeteline pokazali su se izuzetno kvalitetnom sirovinom kojoj bi se udio proteina mogao i dodatno povećati primjenom intenzivnijih agrotehničkih principa.

crvena djetelina; proteini; prehrana

diplomski rad

engleski

Protein content in wild varieties of red clover (Trifolium pratense L.)

nije evidentirano

red clover; proteins; nutrition

nije evidentirano

Podaci o izdanju

49

10.07.2014.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Farmaceutsko-biokemijski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Farmacija