Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 739104

Odrednice lažiranja odgovora u selekcijskoj situaciji - kvalitativna analiza odgovora mladih visokoobrazovanih kandidata, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, travanj 2014., 29 str. (Rektorova nagrada za 2014. g.)


Mornar, Mirta; (Tonković Grabovac, Maša - mentor)
Odrednice lažiranja odgovora u selekcijskoj situaciji - kvalitativna analiza odgovora mladih visokoobrazovanih kandidata, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, travanj 2014., 29 str. (Rektorova nagrada za 2014. g.), 2014. (neobjavljeni istraživački članak nagrađen rektorovom nagradom).


Naslov
Odrednice lažiranja odgovora u selekcijskoj situaciji - kvalitativna analiza odgovora mladih visokoobrazovanih kandidata, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, travanj 2014., 29 str. (Rektorova nagrada za 2014. g.)
(Determinants of faking on personality questionnaires in selection situations – A qualitative analysis of the responses of young highly educated candidates)

Autori
Mornar, Mirta ; (Tonković Grabovac, Maša - mentor)

Izvornik
Odrednice lažiranja odgovora u selekcijskoj situaciji - kvalitativna analiza odgovora mladih visokoobrazovanih kandidata, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

Vrsta, podvrsta
Ostale vrste radova, neobjavljeni istraživački članak nagrađen rektorovom nagradom

Godina
2014

Ključne riječi
Lažiranje odgovora ; odrednice lažiranja odgovora ; selekcija ; upitnici ličnosti
(Faking ; faking determinants ; personnel selection ; personality questionnaires)

Sažetak
Cilj ovog istraživanja bio je ispitati kontekstualne i individualne čimbenike potencijalno prediktivne za motivaciju za lažiranjem odgovora na upitnicima ličnosti u selekcijskoj situaciji. Kako bismo stekli uvid u to kako kandidati pristupaju odgovaranju na upitnike ličnosti u selekcijskim situacijama, za prikupljanje i obradu podataka primijenjena je kvalitativna istraživačka metodologija, konkretno metoda dubinskog intervjua. U istraživanju je sudjelovalo osmero visoko obrazovani mladih sa iskustvom u odgovaranju na upitnike ličnosti u selekcijskim situacijama. Lažiranje odgovora među kandidatima se smatra prihvaćenim ponašanjem koje je korisno u selekcijskoj situaciji kao varijanta samo- prezentacije. Kao najznačajnija situacijska odrednica lažiranja odgovora istaknula se potreba za poslom koja motivira kandidate da uljepšaju svoje odgovore. Osim toga, upozorenje da je lažiranje odgovora moguće otkriti i da će ga uslijediti negativne posljedice te produljenje upitnika ličnosti učinkovite su strategije prevencije lažiranja. Što se individualnih odrednica tiče, ključnom se pokazala percipirana diskrepanca između vlastitog i idealnog profila, koju kandidati potom nastoje smanjiti iskrivljavanjem odgovora, te naivnost koja negativno utječe na motivaciju za lažiranjem, ali i na sposobnost lažiranja. S druge strane, sposobnost lažiranja poboljšavaju intelektualne sposobnosti i znanje o poželjnom profilu. Doprinos istraživanja leži u izravnom uvidu u stavove i uvjerenja samih kandidata o odrednicama motivacije za lažiranjem koji proizlazi iz odabira kvalitativne metodologije. Osim na teorijskom planu, ovo istraživanje ima implikacije i na selekcijsku praksu kroz preporuke za smanjenje lažiranja odgovora.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PsihologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
130-0000000-3282 - Ličnost i socijalo poželjno odgovaranje (Željko Jerneić, )

Ustanove
Filozofski fakultet, Zagreb