Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 738966

Utjecaj omjera sjetve graška i žitarice, genotipa graška i vrste žitarice na prinos suhe tvari i kvalitetu ozime krmne smjese


Gantner, Ranko; Bukvić, Gordana; Steiner, Zvonimir; Domaćinović, Matija; Čupić, Tihomir; Stanisavljević, Aleksandar; Zimmer, Domagoj; Dokić, Nikolina; Koričić, Zdenko
Utjecaj omjera sjetve graška i žitarice, genotipa graška i vrste žitarice na prinos suhe tvari i kvalitetu ozime krmne smjese // 9th international scientific/professional conference Agriculture in Nature and Environment Protection / Rašić, Sanda ; ; Mijić, Pero (ur.).
Osijek: Glas Slavonije d.d., 2016. str. 125-130 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
Utjecaj omjera sjetve graška i žitarice, genotipa graška i vrste žitarice na prinos suhe tvari i kvalitetu ozime krmne smjese
(Pea to cereal seeding ratio, pea genotype and cereal species effects on the dry matter yield and quality of forage pea/cereal mixtures)

Autori
Gantner, Ranko ; Bukvić, Gordana ; Steiner, Zvonimir ; Domaćinović, Matija ; Čupić, Tihomir ; Stanisavljević, Aleksandar ; Zimmer, Domagoj ; Dokić, Nikolina ; Koričić, Zdenko

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
9th international scientific/professional conference Agriculture in Nature and Environment Protection / Rašić, Sanda ; ; Mijić, Pero - Osijek : Glas Slavonije d.d., 2016, 125-130

Skup
9th international scientific/professional conference Agriculture in Nature and Environment Protection

Mjesto i datum
Vukovar, Hrvatska, 06-08.06.2016

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Krma; grašak; žitarice; prinos; kvaliteta
(Forage; pea; cereal; yield; quality)

Sažetak
Cilj istraživanja bio je otkriti učinke omjera sjetve graška i žitarice, genotipa graška i vrste žitarice na prinos suhe tvari i pripadajuću kvalitetu ozimih krmnih smjesa graška i žitarica. Pokus je proveden na černozemnom tlu u 2011. i 2012. godini u istočnoj Hrvatskoj. Mije-njanje omjera sjetve graška i žitarica utjecalo je na udio graška u prinosu suhe tvari smjese. Povećanje udjela konvencionalnog graška u prinosu suhe tvari povećalo je koncentraciju sirovih bjelančevina i smanjilo energetsku vrijednost ostvarenog prinosa suhe tvari ali bez dosljednog utjecaja na prinos suhe tvari smjese. Tritikale je omogućio veći prinos suhe tvari ali je pokazao i manji udio graška u prinosu u odnosu na smjese sa pšenicom. Afila tip krmnoga graška pokazao je brži tempo razvoja i nižu koncentraciju bjelančevina u odnosu na konvencionalni grašak ali uz zadovoljavajuću otpornost na polijeganje kao čisti usjev ili smjesa s konvencionalnim tipom graška u primijenjenom, razvojno ranom roku košnje. Raniji jesenski rok sjetve bio je povezan s ranijim proljetnim razvojem smjese konvencio- nalnog graška i pšenice te većim prinosom suhe tvari smjese u odnosu na kasniji jesenski rok sjetve.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
079-0730489-0272 - Selekcija crvene djeteline za poboljšanje nodulacije, prinosa i kakvoće (Gordana Bukvić, )
079-0730489-0275 - Dobijanje kultivara poljskog graška (Pisum sativum) visokog prinosa i kvalitete (Ranko Gantner, )

Ustanove
Poljoprivredni institut Osijek,
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek