Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 738811

Botanički vrt Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu i invazivne biljne svojte


Mihelj, Darko; Sandev, Dubravka
Botanički vrt Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu i invazivne biljne svojte // 1. Hrvatski simpozij o invazivnim vrstama s međunarodnim sudjelovanjem. Zbornik sažetaka. / Jelaska, S. (ur.).
Zagreb: Hrvatsko ekološko društvo, 2014. str. 56-57 (poster, domaća recenzija, sažetak, stručni)


Naslov
Botanički vrt Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu i invazivne biljne svojte
(Botanical Garden of the Faculty of Science, Zagreb, and invasive alien plant species)

Autori
Mihelj, Darko ; Sandev, Dubravka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni

Izvornik
1. Hrvatski simpozij o invazivnim vrstama s međunarodnim sudjelovanjem. Zbornik sažetaka. / Jelaska, S. - Zagreb : Hrvatsko ekološko društvo, 2014, 56-57

Skup
1. Hrvatski simpozij o invazivnim vrstama

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 24.11.2014

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Europska pravila ponašanja botaničkih vrtova i invazivne biljne svojte ; baza FCD ; DAISIE
(European Code of Conduct for Botanic Gardens and Invasive Alien Plant Species ; FCD Database ; DAISIE)

Sažetak
Botanički vrtovi su kroz povijest znali biti izvor širenja invazivnih biljaka, nastojeći uzgajati strane svojte na svojim površinama iz istraživačkih ili hortikulturnih razloga. Nadaleko su tako poznati primjeri širenja nekih biljnih svojti za čiju preveliku rasprostranjenost i razorno djelovanje na autohtonu floru krivicu snose botanički vrtovi (Elodea canadensis, Cardamine corymbosa, Heracleum mantegazzianum, Senecio squalidus). Botanički vrt PMF-a u Zagrebu nastoji se prikloniti regulativi koju je donijelo Vijeće Europe uz pomoć Konzorcija europskih botaničkih vrtova. To znači: procijeniti rizike koje svojte iz zbirki mogu postati invazivne ; dijeliti iskustvene informacije o invazivnim svojtama sa drugim botaničkim vrtovima ; razvijati i provoditi donesena pravila ponašanja sa stranim vrstama da bi se spriječilo njihovo širenje te poduzimati istraživanja koja se tiču širenja invazivnih svojti. Danas, na prostoru Botaničkog vrta PMF-a od 74 svojte koje se u bazi „Flora Croatica Database“ (FCD) spominju kao invazivne raste oko 22, 9 % svojti dok je u prošlosti taj broj dosezao i 36, 5%. Ako se usporedi prvih 600 spomenutih svojti skupine Magnoliophytina iz baze DAISIE onda Botanički vrt PMF-a u svojim zbirkama ima oko 24, 8 % invazivnih svojti. U dogledno vrijeme nastojat će se na prostoru Vrta urediti i poseban prostor za prezentaciju invazivnih svojti kako bi se posjetitelji, naročito oni mlađeg uzrasta upoznali s njihovim izgledom i problemima koje uzrokuju invazivne svojte.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
BiologijaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb