Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 738538

Naglasni tipovi pridjeva u kostrenskom govoru


Vranić, Silvana
Naglasni tipovi pridjeva u kostrenskom govoru // Zbornik radova sa znanstvenoga skupa s međunarodnim sudjelovanjem održanoga u Vukovaru i Vinkovcima od 10. do 13. rujna 2014. / Botica, Stipe, Davor Nikolić, Josipa Tomašić, Ivana Vidović Bolt (ur.).
Zagreb: Hrvatsko filološko društvo, 2016. str. 413-420 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
Naglasni tipovi pridjeva u kostrenskom govoru
(Accentual types of the adjectives in the dialect of Kostrena)

Autori
Vranić, Silvana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Zbornik radova sa znanstvenoga skupa s međunarodnim sudjelovanjem održanoga u Vukovaru i Vinkovcima od 10. do 13. rujna 2014. / Botica, Stipe, Davor Nikolić, Josipa Tomašić, Ivana Vidović Bolt - Zagreb : Hrvatsko filološko društvo, 2016, 413-420

ISBN
978-953-296-098-3

Skup
Zbornik radova Šestoga hrvatskoga slavističkoga kongresa

Mjesto i datum
Vukovaru i Vinkovcima, 10-13. 09. 2014

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Čakavski ekavski dijalekt ; primorski poddijalekt ; govor Kostrene ; naglasni tipovi pridjeva
(Chakavian Ekavian dialect ; Littoral dialect ; the dialect of Kostrena ; accentual types of adjectives)

Sažetak
Kostrenski je govor u ranijoj literaturi prepoznat kao dio trsatsko-bakarskih govora, odnosno trsatsko-bakarske i crikveničke čakavštine, koja se u novijoj literaturi nazivlje primorskim poddijalektom čakavskoga ekavskoga dijalekta. Prva su istraživanja naglasnoga sustava toga govora bila Belićeva koji ističe njegovu arhaičnost i utrnuće nenaglašenih duljina. Daljnja su istraživanja naglasnoga sustava kostrenskoga govora bila uključena u šira istraživanja. Temeljitije je istraživanje provela tek Sanja Zubčić i taj govor priključila sjeverozapadnočakavskim govorima zbog ovjere sjevernočakavske metatonije u glagola i pridjeva. U ovom se radu na temelju vlastita terenskoga istraživanja pridjevima u kostrenskom govoru pristupa s gledišta naglasnih tipova. Klasificira ih se prema u slavističkoj literaturi utvrđenim praslavenskim tipovima u: tip a, sa stalnim mjestom naglaska na vokalu osnove ; tip b, sa stalnim mjestom naglaska na vokalu nastavka i treći tip, s pomičnim mjestom naglaska, odnosno alternirajućim nastavkom na vokalu osnove ili nastavka, koji je zbog naglaska na vokalu osnove i u N jd. ž. r. u ovom govoru određen a/c tipom. Kao i u nizu drugih arhaičnih sjeverozapadnih čakavskih govora, i u kostrenskom je govoru, unatoč konzervativnosti tronaglasnoga sustava, uočena izrazita težnja k ujednačavanju naglasnih tipova pridjeva.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
FilologijaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Filozofski fakultet, Rijeka,
Sveučilište u Rijeci

Autor s matičnim brojem:
Silvana Vranić, (202805)