Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Nastavak arheološkog istraživanja utvrde Turete i sakralnog kompleksa na području crkve Gospe od Tarca na otoku Kornatu (rujan 2014) (CROSBI ID 619475)

Prilog sa skupa u časopisu | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Fabijanić, Tomislav ; Radić Rossi, Irena ; Menđušić, Marko Nastavak arheološkog istraživanja utvrde Turete i sakralnog kompleksa na području crkve Gospe od Tarca na otoku Kornatu (rujan 2014) // Materijali (Društvo za povijest i kulturni razvoj Istre) / Džin, Kristina (ur.). 2014. str. 21-x

Podaci o odgovornosti

Fabijanić, Tomislav ; Radić Rossi, Irena ; Menđušić, Marko

hrvatski

Nastavak arheološkog istraživanja utvrde Turete i sakralnog kompleksa na području crkve Gospe od Tarca na otoku Kornatu (rujan 2014)

Istraživanje utvrde Turete započelo je snimanjem postojećega stanja 2011. godine, a nastavilo se istraživanjem njezine unutrašnjosti tijekom tri naredne godine. U tom je razdoblju unutrašnjost objekta istražena do matične stijene. Tijekom 2014. godine djelomično je očišćen i donji dio vanjskoga plašta sjevernog i južnog zida. Sve novonastale situacije sustavno su dokumentirane 3D laserskim skeniranjem, a izrađen je i statički projekt za potrebe sanacije objekta. Istovremeno s istraživanjem Turete nastavilo se i istraživanje sakralnog kompleksa čiji se ostatci nalaze na prostoru današnje crkve Gospe od Tarca i vjerojatno pripadaju istoj funkcionalnoj cjelini. Na tom je nalazištu istraživanje započelo 2006. godine u sklopu projekta obnove crkve. Ovogodišnji istražni radovi zahvatili su jugozapadni dio nalazišta, na kojem je otkriven splet zidova iz raznih građevinskih faza, i dva skeletna ukopa. Istovremeno s arheološkim istraživanjem odvijala se i konzervacija ranije otkrivenih zidova, s ciljem prezentacije kompleksa.

Tureta; Gospa od Tarca; Kornat

nije evidentirano

engleski

The Continuation of the Archaeological Investigation of the Tureta Fortification and the Religious Complex in the Area of the Church of Our Lady of Tarac on the Island of Kornat (September 2014)

nije evidentirano

Tureta; Our Lady of Tarac; Kornat

nije evidentirano

Podaci o prilogu

21-x.

2014.

nije evidentirano

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Materijali (Društvo za povijest i kulturni razvoj Istre)

Džin, Kristina

Pula: Centar za arheološka istraživanja Instituta Ivo Pilar, Zagreb

1846-1964

Podaci o skupu

Međunarodno arheološko savjetovanje: Muze i umjetnost od prapovijesti do kasne antike

predavanje

05.12.2014-06.12.2014

Medulin, Hrvatska

Povezanost rada

Arheologija