Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 738505

Polemika između Petrića i Angeluccija u svjetlu Filoponovih Komentara Metafizike


Girardi-Karšulin, Mihaela
Polemika između Petrića i Angeluccija u svjetlu Filoponovih Komentara Metafizike // Prilozi za istraživanje hrvatske filozofske baštine, 39 (2013), 2; 433-452 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 738505 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Polemika između Petrića i Angeluccija u svjetlu Filoponovih Komentara Metafizike
(He Polemic between Petrić and Angelucci in the Light of Philoponus´Commentary on Metaphysics)

Autori
Girardi-Karšulin, Mihaela

Izvornik
Prilozi za istraživanje hrvatske filozofske baštine (0350-2791) 39 (2013), 2; 433-452

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Frane Petrić ; Teodoro Angelucci ; Filopon ; metafizika ; Averroes ; Toma Akvinski
(Franciscus Patricius/Francesco Patrizi ; Teodoro Angelucci ; Philoponus ; metaphysics ; Averroes ; Thomas Aquinas)

Sažetak
U Peripatetičkim raspravama Petrić samo na jednom mjestu navodi tekst, fragment iz Filoponovih Komentara Metafizike koje je preveo i objavio nekoliko godina kasnije. Taj se fragment u trećem svesku Peripatetičkih rasprava i u njemu je riječ o tome da su pitagorovci simbolički govorili o brojevima kao principima stvari. Petrić doduše, osim na ovom mjestu Filopona navodi i na drugim mjestima, ali tu je riječ o tekstovima koji su bili već prije poznati i koje nije objavio sam Petrić. No u tekstu Apologia contra calumnias Theodori Angelutiji navodi Petrić sasvim kratki citat iz Filoponovih Komentara Metafizike – i to prvu rečenicu, latinski – bez grčkog izvornika. U Apologiji, naime ni inače nema grčkog teksta. Ta rečenica glasi: „Ta rasprava naslovljena je Metafizika, ne u skladu sa stanjem stvari, nego prema redu izlaganja.“ Ta rečenica povezana je s još dva teksta koji govore o imenu metafizika – s Averoesovom tezom iz spisa Epitome metaphysices i sa završnim rečenicama iz Uvoda u Komentare Metafizike Tome Akvinskog. Niti jedan od tih tekstova nije Petrić prije objavio u Peripatetičkim raspravama. Njihovo navođenje u Petrićevoj Apologia contra calumnias Theodori Angelutii isprovocirano je, naime potaknuto Angelutijevom kritikom Petrićeva tumačenja imena i predmeta Aristotelove Metafizike. Angelutije je, nasuprot Petrićevoj tezi da je Andronik s Rodosa sročio termin metafizika, te da se tzv. metafizičke knjige uopće ne odnose na jednu znanost, nego da u njima, što se tiče predmeta, vlada zbrka i nered, tvrdio da je naslov Metafizika Aristotelov, ili bar Teofrastov i da Metafizika, doduše, nije jedna znanost, nego da je mudrost, ali da svakako ima svoj jedinstven predmet.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
FilozofijaPOVEZANOST RADA


Projekti:
191-1911112-1100 - Grisogono i Petrić – dva svijeta renesansne filozofije (Girardi-Karšulin, Mihaela, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Institut za filozofiju, Zagreb

Profili:

Avatar Url Mihaela Girardi-Karšulin (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Girardi-Karšulin, Mihaela
Polemika između Petrića i Angeluccija u svjetlu Filoponovih Komentara Metafizike // Prilozi za istraživanje hrvatske filozofske baštine, 39 (2013), 2; 433-452 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Girardi-Karšulin, M. (2013) Polemika između Petrića i Angeluccija u svjetlu Filoponovih Komentara Metafizike. Prilozi za istraživanje hrvatske filozofske baštine, 39 (2), 433-452.
@article{article, author = {Girardi-Kar\v{s}ulin, Mihaela}, year = {2013}, pages = {433-452}, keywords = {Frane Petri\'{c}, Teodoro Angelucci, Filopon, metafizika, Averroes, Toma Akvinski}, journal = {Prilozi za istra\v{z}ivanje hrvatske filozofske ba\v{s}tine}, volume = {39}, number = {2}, issn = {0350-2791}, title = {Polemika izme\dju Petri\'{c}a i Angeluccija u svjetlu Filoponovih Komentara Metafizike}, keyword = {Frane Petri\'{c}, Teodoro Angelucci, Filopon, metafizika, Averroes, Toma Akvinski} }
@article{article, author = {Girardi-Kar\v{s}ulin, Mihaela}, year = {2013}, pages = {433-452}, keywords = {Franciscus Patricius/Francesco Patrizi, Teodoro Angelucci, Philoponus, metaphysics, Averroes, Thomas Aquinas}, journal = {Prilozi za istra\v{z}ivanje hrvatske filozofske ba\v{s}tine}, volume = {39}, number = {2}, issn = {0350-2791}, title = {he Polemic between Petri\'{c} and Angelucci in the Light of Philoponus´Commentary on Metaphysics}, keyword = {Franciscus Patricius/Francesco Patrizi, Teodoro Angelucci, Philoponus, metaphysics, Averroes, Thomas Aquinas} }
Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font