Rezidue i kontaminanti u mlijeku i mliječnim proizvodima (CROSBI ID 392994)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Baniček, Mirna
Antunac Neven
hrvatski
Rezidue i kontaminanti u mlijeku i mliječnim proizvodima
Mlijeko i mliječni proizvodi su namirnice visoke biološke vrijednosti koje ćešće i u većim količinama konzumiraju osjetljivije populacijske grupe (djeca, trudnice, starije osobe). Iz tog razloga praćenje zdravstvene ispravnosti ovih namirnica je od posebnog javno zdravstvenog značenja. Različita kemijska sredstva primjenjuju se duž cijelog lanca proizvodnje mlijeka i mliječnih proizvoda te kao takva mogu kontaminirati mlijeko, a ukoliko se takvo mlijeko koristi u preradi mogu zaostati i u mliječnim proizvodima. Proizvodnju stočne hrane prati uporapa pesticida koji mogu zaostati u okolišu te preko krmiva dospijevaju u mliječne životinje, njihov sekret (mlijeko) i na kraju u organizam potrošača. Način pripreme i skladištenja hrane za životinje također može može utjecati na zdravstvenu ispravnost mlijeka u smislu ulaska mikotoksina u prehrambeni lanac. Deterdženti i dezinficijensi se također svakodnevno koriste na farmama mliječnih krava te su njihove rezidue u mlijeku uzrok nepravilne primjene, doziranja ili ispiranja. Za ocjenu zdravstvene ispravnosti mlijeka značajna je i kontrolirana primjena veterinarskih lijekova, odnosno antibiotika. Nepoželjne reakcije uzrokovane komzumacijom kontaminiranog mlijeka i mliječnih proizvoda kao što su alergijske reakcije, pojave rezistentnih sojeva bakterija te nepovoljan utjecaj na fermentaciju mikrobnih kultura može se izbjeći stručnom primjenom preparata i poštivanjem karence. Kako bi se mogućnost kontaminacije te prisutnost rezidua svela na minimum donešeni su Zakoni i Pravilnici kojima se određuju najviše dopuštene koncentracije navedenih rezidua i kontaminenata kao i metode njihova ispitivanja u mlijeku i mliječnim proizvodima, a koji su usklađeni s legislativom Europske unije.
rezidue; kontaminanti; mlijeko; zakonodavstvo; metode ispitivanja
nije evidentirano
engleski
Residues and contaminants in milk and milk products
nije evidentirano
residues; contaminants; milk; legislation; test methods
nije evidentirano
Podaci o izdanju
36
16.10.2014.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb