Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 738071

Rezidue i kontaminanti u mlijeku i mliječnim proizvodima


Baniček, Mirna
Rezidue i kontaminanti u mlijeku i mliječnim proizvodima, 2014., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 738071 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Rezidue i kontaminanti u mlijeku i mliječnim proizvodima
(Residues and contaminants in milk and milk products)

Autori
Baniček, Mirna

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
16.10

Godina
2014

Stranica
36

Mentor
Antunac Neven

Ključne riječi
rezidue; kontaminanti; mlijeko; zakonodavstvo; metode ispitivanja
(residues; contaminants; milk; legislation; test methods)

Sažetak
Mlijeko i mliječni proizvodi su namirnice visoke biološke vrijednosti koje ćešće i u većim količinama konzumiraju osjetljivije populacijske grupe (djeca, trudnice, starije osobe). Iz tog razloga praćenje zdravstvene ispravnosti ovih namirnica je od posebnog javno zdravstvenog značenja. Različita kemijska sredstva primjenjuju se duž cijelog lanca proizvodnje mlijeka i mliječnih proizvoda te kao takva mogu kontaminirati mlijeko, a ukoliko se takvo mlijeko koristi u preradi mogu zaostati i u mliječnim proizvodima. Proizvodnju stočne hrane prati uporapa pesticida koji mogu zaostati u okolišu te preko krmiva dospijevaju u mliječne životinje, njihov sekret (mlijeko) i na kraju u organizam potrošača. Način pripreme i skladištenja hrane za životinje također može može utjecati na zdravstvenu ispravnost mlijeka u smislu ulaska mikotoksina u prehrambeni lanac. Deterdženti i dezinficijensi se također svakodnevno koriste na farmama mliječnih krava te su njihove rezidue u mlijeku uzrok nepravilne primjene, doziranja ili ispiranja. Za ocjenu zdravstvene ispravnosti mlijeka značajna je i kontrolirana primjena veterinarskih lijekova, odnosno antibiotika. Nepoželjne reakcije uzrokovane komzumacijom kontaminiranog mlijeka i mliječnih proizvoda kao što su alergijske reakcije, pojave rezistentnih sojeva bakterija te nepovoljan utjecaj na fermentaciju mikrobnih kultura može se izbjeći stručnom primjenom preparata i poštivanjem karence. Kako bi se mogućnost kontaminacije te prisutnost rezidua svela na minimum donešeni su Zakoni i Pravilnici kojima se određuju najviše dopuštene koncentracije navedenih rezidua i kontaminenata kao i metode njihova ispitivanja u mlijeku i mliječnim proizvodima, a koji su usklađeni s legislativom Europske unije.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)POVEZANOST RADA


Projekt / tema
178-1782128-2124 - Funkcionalni mliječni proizvodi od ovčjeg mlijeka (Dubravka Samaržija, )
178-1782128-2127 - Elementi ekološke proizvodnje i analitičke metode za dokazivanje izvornosti sira (Jasmina Havranek, )
178-1782128-2121 - Tehnološki parametri proizvodnje tradicijskih sireva u funkciji njihove zaštite (Samir Kalit, )

Ustanove
Agronomski fakultet, Zagreb

Citiraj ovu publikaciju

Baniček, Mirna
Rezidue i kontaminanti u mlijeku i mliječnim proizvodima, 2014., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
Baniček, M. (2014) 'Rezidue i kontaminanti u mlijeku i mliječnim proizvodima', diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Bani\v{c}ek, M.}, year = {2014}, pages = {36}, keywords = {residues, contaminants, milk, legislation, test methods}, title = {Residues and contaminants in milk and milk products}, keyword = {residues, contaminants, milk, legislation, test methods}, publisherplace = {Zagreb} }