Somatske stanice u mlijeku i značaj njihovog određivanja (CROSBI ID 392993)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Sinković, Štefica
Antunac, Neven
Bendelja Ljoljić, Darija
hrvatski
Somatske stanice u mlijeku i značaj njihovog određivanja
Somatske stanice su normalan prirodni sastojak mlijeka. Sastoje se od leukocita i epitelnih stanica. One određuju kvalitetu mlijeka, higijensku ispravnost mlijeka, te cijenu mlijeka koja se formira i na osnovu broja somatskih stanica. Cilj ovog rada je opisati građu mliječne žlijezde, navesti vrste mastitisa, opisati utjecaj mastitisa na proizvodnju i promjene kemijskog sastava kravljeg mlijeka (suha tvar, mliječna mast, protein, laktoza, suha tvar bez masti). Na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu (OPG) prikupljeni su individualni uzorci kravljeg mlijeka u redovitim mjesečnim razdobljima tijekom 2013. godine, te će u ovom radu biti prikazana kvaliteta mlijeka sa OPG-a a prema zahtjevima „Pravilnika o kakvoći svježeg sirovog mlijeka“ (2000). Broj somatskih stanica (BSS) u kravljem mlijeku određen je fluoro–opto- elektronskom metodom na instrumentu Fossomatic, prema normi HRN EN ISO 13366-2:2007. Analize kemijskog sastava mlijeka određene su metodom infracrvene sprektrometrije na instrumentu Milkoscan FT 120, prema normi HRN EN ISO 9622:2001.
mlijeko; kemijski sastav; broj somatskih stanica; mastitis
nije evidentirano
engleski
Somatic cells in milk and the importance of their determination
nije evidentirano
milk; chemical composition; somatic cell count; mastitis
nije evidentirano
Podaci o izdanju
39
29.09.2014.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb