Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Maligni mezoteliom pleure u bolesnika liječenih u Kliničkom bolničkom centru Rijeka tijekom 1989.-2008. godine (CROSBI ID 213370)

Prilog u časopisu | stručni rad

Krička, Ozren ; Matanić Lender, Dubravka ; Barković, Igor ; Flego, Veljko ; Kupanovac, Željko ; Bulat-Kardum, Ljubljana. Maligni mezoteliom pleure u bolesnika liječenih u Kliničkom bolničkom centru Rijeka tijekom 1989.-2008. godine // Arhiv za higijenu rada i toksikologiju, 60 (2009), Supplement; 41-43

Podaci o odgovornosti

Krička, Ozren ; Matanić Lender, Dubravka ; Barković, Igor ; Flego, Veljko ; Kupanovac, Željko ; Bulat-Kardum, Ljubljana.

hrvatski

Maligni mezoteliom pleure u bolesnika liječenih u Kliničkom bolničkom centru Rijeka tijekom 1989.-2008. godine

Maligni mezoteliom pleure (MMP) relativno je rijedak tumor. Glavni mu je uzrok izloženost azbestu, i to u većini slučajeva profesionalna. Retrospektivno smo analizirali medicinsku dokumentaciju bolesnika s MMP-om liječenih u Zavodu za pulmologiju Interne klinike Kliničkoga bolničkog centra Rijeka u periodu 1989.-2008. godine s ciljem prikaza incidencije MMP-a u navedenom periodu. U razdoblju od 1989. do 2008. godine liječili smo 121 pacijenta s MMP-om, i to 117 muškaraca i 4 žene. U ovom periodu primjećujemo kontinuiran porast broja novooboljelih godišnje od MMP-a. Sigurnu profesionalnu izloženost azbestu našli smo kod 72 bolesnika koji su bili zaposleni u brodograđevnoj industriji. Incidencija malignog mezotelioma pleure u značajnom je porastu u našoj regiji. Mislimo da to nije povezano s boljom i bržom dijagnostikom već s dugom latencijom bolesti te sličan trend očekujemo i ubuduće. Procjena je da će broj oboljelih od MMP-a rasti do 2020. g. u SAD-u i Europi, dok će u zemljama u razvoju u kojima rad s azbestom nije adekvatno nadziran i pravno ograničen taj trend obolijevanja biti i duži.

azbest; incidencija; maligni mezoteliom; retrospektivna analiza

nije evidentirano

engleski

Malignant pleural mesothelioma in patients hospitalised at the Clinical Hospital Centre Rijeka between 1989 and 2008

nije evidentirano

asbestos; latency; retrospective analysis

nije evidentirano

Podaci o izdanju

60 (Supplement)

2009.

41-43

objavljeno

0004-1254

Povezanost rada

Kliničke medicinske znanosti

Poveznice
Indeksiranost