Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 737638

Senzorno ocjenjivanje i mikrobiološka kvaliteta sira


Ivković, Nina
Senzorno ocjenjivanje i mikrobiološka kvaliteta sira, 2014., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 737638 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Senzorno ocjenjivanje i mikrobiološka kvaliteta sira
(The sensory evaluation and microbiological quality of cheese)

Autori
Ivković, Nina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
09.07

Godina
2014

Stranica
33

Mentor
Havranek, Jasmina

Neposredni voditelj
Dolenčić Špehar, Iva

Ključne riječi
autohtoni sirevi; mikroorganizmi; senzorna svojstva; mikrobiološka
(autochthonous cheeses; microorganisms; sensory characteristics; microbiological quality; E. coli)

Sažetak
Na području Mediterana, pa tako i u Hrvatskoj proizvodi se veliki broj autohtonih sireva poput paškog sira, sira iz mišine, škripavca, istarskog sira, tounjskog sira i dr. Autohtoni sirevi proizvode se od nepasteriziranog mlijeka na malim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima. Mlijeko koje nije termički obrađeno mora biti kvalitetno proizvedeno, a samim time i sigurno za konzumaciju. Mlijeko s povišenim brojem mikroorganizama nije pogodno za preradu a ukoliko se takvo mlijeko koristi za proizvodnju sira gotov proizvod je loših senzornih svojstava i može predstavljati opasnost ukoliko sadrži patogene mikroorganizme poput E. coli ili Salmonella spp. Stoga je provedeno istraživanje na 20 uzoraka različitih vrsta sireva prikupljenih na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima. Na uzorcima sira provedena je mikrobiološka analiza. Cilj ovog rada bio je utvrditi povezanost pojedinih senzornih svojstava i mikrobiološke kvalitete analiziranih sireva. Dobiveni rezultati pokazali su da mikrobiološka kvaliteta utječe na senzorna svojstva sira i to ponajviše na okus, a u tri sira utvrđena je prisutnost E. coli, takav sir nije siguran za konzumaciju i predstavlja opasnost za čovjeka.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
178-1782128-2121 - Tehnološki parametri proizvodnje tradicijskih sireva u funkciji njihove zaštite (Samir Kalit, )
178-1782128-2127 - Elementi ekološke proizvodnje i analitičke metode za dokazivanje izvornosti sira (Jasmina Havranek, )
178-1782128-2124 - Funkcionalni mliječni proizvodi od ovčjeg mlijeka (Dubravka Samaržija, )

Ustanove
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Iva Dolenčić Špehar (mentor)

Avatar Url Jasmina Havranek (mentor)

Citiraj ovu publikaciju

Ivković, Nina
Senzorno ocjenjivanje i mikrobiološka kvaliteta sira, 2014., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Ivković, N. (2014) 'Senzorno ocjenjivanje i mikrobiološka kvaliteta sira', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Ivkovi\'{c}, N.}, year = {2014}, pages = {33}, keywords = {autochthonous cheeses, microorganisms, sensory characteristics, microbiological quality, E. coli}, title = {The sensory evaluation and microbiological quality of cheese}, keyword = {autochthonous cheeses, microorganisms, sensory characteristics, microbiological quality, E. coli}, publisherplace = {Zagreb} }