Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 737336

Učestalost i specifičnosti debljine u predškolskoj dobi


Škrabić, Veselin; Unić Šabašov, Ivana
Učestalost i specifičnosti debljine u predškolskoj dobi // Debljina Javnozdrastveni problemk i medicinski izazov / Rukavina, Daniel (ur.).
Zagreb-Rijeka: Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, 2014. str. 1-15


Naslov
Učestalost i specifičnosti debljine u predškolskoj dobi
(The Frequency and Specifities of Obesity in Preschool Children)

Autori
Škrabić, Veselin ; Unić Šabašov, Ivana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, ostalo

Knjiga
Debljina Javnozdrastveni problemk i medicinski izazov

Urednik/ci
Rukavina, Daniel

Izdavač
Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti

Grad
Zagreb-Rijeka

Godina
2014

Raspon stranica
1-15

ISBN
978-953-154-282-1

Ključne riječi
debljina, djeca, predškolska dob, prevencija
(obesity, children, preschool age, prevention)

Sažetak
Prevalencija debljine u djece diljem svijeta je u porastu. Prema posljednjim objavljenim podacima, prevalencija debljine u djece je u SAD 11.9%, u Europi 4-6%, u zemljama srednjeg istoka i Latinske Amerike 3.3%, u Kini između 5-20%, u Australiji 7.5%. U predškolskoj dobi u svijetu prevalencija prekomjerne tjelesne težine i debljine u 1990. godini je bila 4.2%, u 2010. godini 6.7%, a procjenjuje se da bi u 2020. godini bila 9.1%. Kako Hrvatska nema nacionalna istraživanja o prevalenciji debljine u djece, teško je dati procjenu težine situacije. Ipak, smatra se da je u Hrvatskoj prevalencija debljine u djece u stalnom porastu i da je komparabilna s prevalencijom debljine u djece u razvijenim područjima svijeta. Usprkos općenito prepoznatim i prihvaćenim, ozbiljnim rizicima od kardiovaskularnih, metaboličkih i ostalih komplikacije debljine, preventivne intervencije glede debljine u djece su rijetke u svijetu. Uz to, poznato je da su mogućnosti (medikamentoznog, kirurškog) liječenja debljine u djece ograničene, posebno u predškolskoj dobi. Poticanje promjene životnog stila na makro i mikro nivou zasigurno doprinosi smanjenju tjelesne težine debele djece. Objektivno gledajući, takve promjene su vezane uz ogromne sustavne i individualne napore, rezultati promjena nisu odmah vidljivi, očekivanja su često veća od onog što se u praksi može postići, itd. Posebno je pesimistička opservacija da djeca uključena u organizirane preventivno/terapijske intervencije u većini slučajeva ostaju debela ili se vrlo brzo nakon intervencije ponovno udebljaju. Bez obzira na skromne literaturne podatke o uspjehu prevencije i liječenja debljine u (predškolske) djece, potrebno je stalno raditi na podizanju razine svijesti u općoj populaciji i naglašavati razloge opravdanosti prepoznavanja i interveniranja u slučaju debljine u 4 Znanstveni simpozij Debljina – javnozdravstveni problem i medicinski izazov (2014., Rijeka) str. 3-17 djece. Pri tome je važno jasno definirati debljinu u dječjoj dobi koristeći uniformne kriterije. Potom je važno definirati koji su zdravstveni rizici povezani s debljinom, koje su mogućnosti, nedostaci i izazovi u domeni preventivno/terapijskih intervencija vezanih uz debljinu u djece. Zaključno, definiranjem rizičnih čimbenika, interakcija između rizičnih čimbenika (genotip-okoliš, genotipprehrana, genotip-tjelesna aktivnost) i rizičnih razvojnih razdoblja (predkoncepcijsko, gestacijsko i dojenačko razdoblje, razdoblje malog djeteta, predškolsko razdoblje u užem smislu) za nastanak debljine u djece otvaraju se mogućnosti modifikacije i unaprjeđenja preventivno/terapijskih strategija od najranijeg djetinjstva.

Izvorni jezik
Engleski

Znanstvena područja
Kliničke medicinske znanosti, Javno zdravstvo i zdravstvena zaštitaPOVEZANOST RADA


Ustanove
KBC Split,
Klinika za dječje bolesti

Profili:

Avatar Url Veselin Škrabić (autor)

Avatar Url Ivana Unić (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Škrabić, Veselin; Unić Šabašov, Ivana
Učestalost i specifičnosti debljine u predškolskoj dobi // Debljina Javnozdrastveni problemk i medicinski izazov / Rukavina, Daniel (ur.).
Zagreb-Rijeka: Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, 2014. str. 1-15
Škrabić, V. & Unić Šabašov, I. (2014) Učestalost i specifičnosti debljine u predškolskoj dobi. U: Rukavina, D. (ur.) Debljina Javnozdrastveni problemk i medicinski izazov. Zagreb-Rijeka, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, str. 1-15.
@inbook{inbook, editor = {Rukavina, D.}, year = {2014}, pages = {1-15}, keywords = {obesity, children, preschool age, prevention}, isbn = {978-953-154-282-1}, title = {The Frequency and Specifities of Obesity in Preschool Children}, keyword = {obesity, children, preschool age, prevention}, publisher = {Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti}, publisherplace = {Zagreb-Rijeka} }