Pregled bibliografske jedinice broj: 737282
Sigurnost hrane/Od polja do stola
Sigurnost hrane/Od polja do stola / Havranek, Jasmina ; Tudor Kalit, Milna (ur.).
Zagreb: M.E.P. d.o.o., 2014
Naslov
Sigurnost hrane/Od polja do stola
(Food safety/From field to table)
Autori
Bažok, Renata ; Đugum, Jelena ; Grbeša, Darko, Hadžiosmanović, Mirza ; Havranek, Jasmina ; Ivanković, Ante ; Jakopović, Ivan ; Orešković, Stjepan ; Rupić, Vlatko ; Samaržija, Dubravka ; Tudor Kalit, Milna
Izdavač
M.E.P. d.o.o.
Grad
Zagreb
Godina
2014
Stranica
454
ISBN
978-953-6807-31-4
Ključne riječi
Sigurnost hrane; kontaminanti; sljedivost; HACCP; zakonodavstvo o hrani
(Food safety; contaminants; treacebility; HACCP; food safety law)
Sažetak
Kroz trinaest poglavlja razmatraju se opći principi o sigurnosti hrane, ali i pojedina specifična područja, rješenja i najbolja praksa. Sustavno se opisuju svi važni dijelove materije - biološke, kemijske i fizikalne opasnosti, biološki kontaminanti mlijeka i mliječnih proizvoda, kemijski kontaminanti (teški metali, industrijski onečiščivaći, lijekovi i mikotoksini, sredstva za zaštitu bilja), zatim HACCP sustav i metodologija analize rizika u hrani, sljedivost hrane te veterinarsko-higijenske kontrole namirnica animalnog podrijetla, a onda i međunarodni pristup u dobrobiti životinja te sustav upravljanja sigurnošću hrane za životinje. Opisani su i zahtjevi javnog zdravstva, odnosno sigurna prehrana u funkciji javnog zdravstva. Razmatra se i označavanje hrane kao važan aspekt sigurnosti hrane i s time u vezi zaštita potrošača.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekt / tema
178-1782128-2121 - Tehnološki parametri proizvodnje tradicijskih sireva u funkciji njihove zaštite (Samir Kalit, )
178-1782128-2124 - Funkcionalni mliječni proizvodi od ovčjeg mlijeka (Dubravka Samaržija, )
178-1782128-2127 - Elementi ekološke proizvodnje i analitičke metode za dokazivanje izvornosti sira (Jasmina Havranek, )
Ustanove
Agronomski fakultet, Zagreb