Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 737282

Sigurnost hrane/Od polja do stola


Bažok, Renata; Đugum, Jelena; Grbeša, Darko, Hadžiosmanović, Mirza; Havranek, Jasmina; Ivanković, Ante; Jakopović, Ivan; Orešković, Stjepan; Rupić, Vlatko; Samaržija, Dubravka; Tudor Kalit, Milna
Sigurnost hrane/Od polja do stola / Havranek, Jasmina ; Tudor Kalit, Milna (ur.).
Zagreb: M.E.P. d.o.o., 2014


CROSBI ID: 737282 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Sigurnost hrane/Od polja do stola
(Food safety/From field to table)

Autori
Bažok, Renata ; Đugum, Jelena ; Grbeša, Darko, Hadžiosmanović, Mirza ; Havranek, Jasmina ; Ivanković, Ante ; Jakopović, Ivan ; Orešković, Stjepan ; Rupić, Vlatko ; Samaržija, Dubravka ; Tudor Kalit, Milna

Vrsta obrazovnog materijala
Ostalo (nedefinirano)

Izdavač
M.E.P. d.o.o.

Grad
Zagreb

Godina
2014

Stranica
454

ISBN
978-953-6807-31-4

Ključne riječi
sigurnost hrane; kontaminanti; sljedivost; HACCP; zakonodavstvo o hrani
(food safety; contaminants; treacebility; HACCP; food safety law)

Sažetak
Kroz trinaest poglavlja razmatraju se opći principi o sigurnosti hrane, ali i pojedina specifična područja, rješenja i najbolja praksa. Sustavno se opisuju svi važni dijelove materije - biološke, kemijske i fizikalne opasnosti, biološki kontaminanti mlijeka i mliječnih proizvoda, kemijski kontaminanti (teški metali, industrijski onečiščivaći, lijekovi i mikotoksini, sredstva za zaštitu bilja), zatim HACCP sustav i metodologija analize rizika u hrani, sljedivost hrane te veterinarsko-higijenske kontrole namirnica animalnog podrijetla, a onda i međunarodni pristup u dobrobiti životinja te sustav upravljanja sigurnošću hrane za životinje. Opisani su i zahtjevi javnog zdravstva, odnosno sigurna prehrana u funkciji javnog zdravstva. Razmatra se i označavanje hrane kao važan aspekt sigurnosti hrane i s time u vezi zaštita potrošača.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
178-1782128-2124 - Funkcionalni mliječni proizvodi od ovčjeg mlijeka (Dubravka Samaržija, )
178-1782128-2121 - Tehnološki parametri proizvodnje tradicijskih sireva u funkciji njihove zaštite (Samir Kalit, )
178-1782128-2127 - Elementi ekološke proizvodnje i analitičke metode za dokazivanje izvornosti sira (Jasmina Havranek, )

Ustanove
Agronomski fakultet, Zagreb

Citiraj ovu publikaciju

Bažok, Renata; Đugum, Jelena; Grbeša, Darko, Hadžiosmanović, Mirza; Havranek, Jasmina; Ivanković, Ante; Jakopović, Ivan; Orešković, Stjepan; Rupić, Vlatko; Samaržija, Dubravka; Tudor Kalit, Milna
Sigurnost hrane/Od polja do stola / Havranek, Jasmina ; Tudor Kalit, Milna (ur.).
Zagreb: M.E.P. d.o.o., 2014
Havranek, J. & Tudor Kalit, M. (ur.) (2014) Sigurnost hrane/Od polja do stola. Zagreb. M.E.P. d.o.o..
@unknown{unknown, year = {2014}, pages = {454}, keywords = {food safety, contaminants, treacebility, HACCP, food safety law}, isbn = {978-953-6807-31-4}, title = {Food safety/From field to table}, keyword = {food safety, contaminants, treacebility, HACCP, food safety law}, publisher = {M.E.P. d.o.o.}, publisherplace = {Zagreb} }