Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Praktični značaj određivanja koncentracije uree u kozjem mlijeku (CROSBI ID 619130)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Bendelja Ljoljić, Darija ; Antunac, Neven ; Mašek, Tomislav Praktični značaj određivanja koncentracije uree u kozjem mlijeku // 41. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem - zbornik sažetaka / Volarić, Vera (ur.). Zagreb: Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2014. str. 54-55

Podaci o odgovornosti

Bendelja Ljoljić, Darija ; Antunac, Neven ; Mašek, Tomislav

hrvatski

Praktični značaj određivanja koncentracije uree u kozjem mlijeku

Višak proteina i nedostatak energije u obroku koza, uzrokuje višak dušičnih tvari u buragu uz oslobađanje amonijaka, te porast koncentracije uree u krvi i mlijeku, što nepovoljno utječe na: proizvodnju i preradbene osobine mlijeka, zagađenje okoliša i reproduktivne osobine. Cilj predmetnog istraživanja bio je utvrditi utjecaj kratkoročne (30 dana) promjene obroka u pogledu različitog sadržaja sirovih proteina (SP) na: dnevnu količinu mlijeka (DKM), koncentraciju uree (U) i odnos masti i proteina (M/P) u mlijeku. Preliminarno istraživanje provedeno je na 72 alpina koze, grupirane u tri skupine (I., II. i III.), s 24 nasumično odabrane koze. Od jarenja do odbića, koze su hranjene istim obrokom (11% SP), nakon čega je uslijedilo razdoblje kratkoročne hranidbe s različitim udjelom SP u obroku (I.=13%, II.=16% i III.=19%). Povećanje SP u obroku za 2%, 5% i 8% imalo je za posljedicu povećanje DKM za: 1320 mL, 1460 mL i 1890 mL, kao i koncentracije uree za: ~ 15, 26 i 30 mg/100 mL. Odnos M/P smanjio se u I., II., i III. skupini s 1, 59 na 1, 24 ; s 1, 53 na 1, 18 i s 1, 43 na 1, 12. Optimiziranje hranidbe u pogledu racionalnijeg unosa proteina kao najskuplje komponente obroka, izbalansiranosti energijom i proteinima, kao i definiranje granične vrijednosti koncentracije uree u mlijeku, preduvjet su intenzivne proizvodnje kozjeg mlijeka.

kozje mlijeko; alpina pasmina; urea u mlijeku; dnevna količina mlijeka; odnos mast/protein

nije evidentirano

engleski

The practical significance of determining the concentration of urea in goat's milk

nije evidentirano

goat milk; Alpina breed; urea in milk; daily milk yield; ratio between fat and protein

nije evidentirano

Podaci o prilogu

54-55.

2014.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

41. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem - zbornik sažetaka

Volarić, Vera

Zagreb: Hrvatska mljekarska udruga (HMU)

Podaci o skupu

41. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem

predavanje

09.12.2014-09.12.2014

Lovran, Hrvatska

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)