Primjena elektronskog nosa u određivanju botaničkog i geografskog podrijetla hrvatskog meda (CROSBI ID 392851)
Ocjenski rad | doktorska disertacija
Podaci o odgovornosti
Frane Čačić
Primorac, Ljiljana
hrvatski
Primjena elektronskog nosa u određivanju botaničkog i geografskog podrijetla hrvatskog meda
Zadatak rada bio je odrediti mirisni profil četiri vrste odabranog meda (bagrem, kadulja, kesten i lipa) pomoću elektronskog nosa, te na temelju razlika mirisnog profila utvrditi botaničko i geografsko podrijetlo analiziranih uzoraka. S ciljem identifikacije botaničkog podrijetla, te ocjene svježine i načina procesiranja meda, provedena je peludna analiza, određen udio vode, električna vodljivost, slobodna kiselost, aktivnost dijastaze te udio hidroksimetilfurfurala (HMF). Rezultati dobiveni elektronskim nosom (mirisni profil) analizirani su metodom analize osnovnih komponenata (PCA) i pomoću umjetnih neuralnih mreža (ANN) kako bi se ispitala mogućnost razlikovanja uzoraka na temelju botaničkog podrijetla, dok je primjenom metode analize osnovnih komponenata na mirisni profil botanički istovrsnih uzoraka ispitana mogućnost razlikovanja uzoraka na bazi geografskog podrijetla. Rezultati PCA analize ukazuju na razliku mirisnih profila uzoraka s obzirom na botaničko podrijetlo (bagrem, kadulja, kesten, lipa), a primjenom umjetnih neuralnih mreža moguće ih je razlikovati. Također, analiza osnovnih komponenata provedena na mirisnim profilima botanički istovrsnih uzoraka ukazala je na mogućnost razlikovanja uzoraka meda s obzirom na geografsko podrijetlo.
botaničko podrijetlo; elektronski nos; geografsko podrijetlo; med; mirisni profil
nije evidentirano
engleski
Application of electronic nose to determination of botanical and geographical origin of Croatian honey
nije evidentirano
aroma profile; botanical origin; electronic nose; gographical origin; honey
nije evidentirano
Podaci o izdanju
100
09.02.2007.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb