Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Proizvodnja, sastav i svojstva kobiljeg mlijeka (CROSBI ID 213134)

Prilog u časopisu | pregledni rad (znanstveni) | međunarodna recenzija

Brezovečki, Andreja ; Čagalj, Mateja ; Antunac, Neven ; Mikulec, Nataša ; Bendelja Ljoljić, Darija Proizvodnja, sastav i svojstva kobiljeg mlijeka // Mljekarstvo, 64 (2014), 4; 217-227

Podaci o odgovornosti

Brezovečki, Andreja ; Čagalj, Mateja ; Antunac, Neven ; Mikulec, Nataša ; Bendelja Ljoljić, Darija

hrvatski

Proizvodnja, sastav i svojstva kobiljeg mlijeka

U većini zemalja svijeta kobilje mlijeko oduvijek je bilo cijenjeno zbog svojih ljekovitih svojstava pa se danas sve više koristi u prehrambenoj, kozmetičkoj i farmaceutskoj industriji, te kao zamjena humanom mlijeku u prehrani novorođenčadi. Procjenjuje se da oko 30 milijuna ljudi u svijetu konzumira kobilje mlijeko. Posljednjih godina kobilje mlijeko postaje i u Hrvatskoj sve interesantniji proizvod zbog svog specifičnog sastava i svojstava. Kobilje mlijeko danas je predmet brojnih istraživanja i rasprava zbog optimalnog omjera kazeina i proteina sirutke te visoke probavljivosti, što ga čini prihvatljivim za prehranu dojenčadi. Cilj rada je prikazati kemijski sastav te najvažnija svojstva kobiljeg mlijeka kao i mogućnosti njegove primjene. Zbog visokog udjela proteina mliječnog seruma, kobilje mlijeko je bogat izvor esencijalnih aminokiselina i pogodno je za prehranu ljudi. Lipidi kobiljeg mlijeka sadrže manje triacilglicerola (oko 80 %) za razliku od humanog i kravljeg mlijeka (oko 98 % u oba mlijeka), dok je veći udio fosfolipida (oko 5 %) i slobodnih masnih kiselina (oko 9 %) u usporedbi s kravljim i humanim mlijekom. Kobilje mlijeko sadrži visoku koncentraciju višestruko nezasićenih masnih kiselina, nizak sadržaj kolesterola, visok udio laktoze te vitamina A, B i C.

kobilje mlijeko; albuminsko mlijeko; kemijski sastav; fizikalna svojstva; higijenska kvaliteta; terapeutska svojstva

nije evidentirano

engleski

Production, composition and properties of mares milk

nije evidentirano

Production; composition and properties of mare’s milk

nije evidentirano

Podaci o izdanju

64 (4)

2014.

217-227

objavljeno

0026-704X

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)

Indeksiranost