Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 736139

Sustav probacije u suvremenom kaznenom pravosuđu


Krstulović Dragičević, Antonija
Sustav probacije u suvremenom kaznenom pravosuđu, 2012., doktorska disertacija, Pravni fakultet, Split


CROSBI ID: 736139 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Sustav probacije u suvremenom kaznenom pravosuđu
(Probation system in modern Criminal Justice)

Autori
Krstulović Dragičević, Antonija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija

Fakultet
Pravni fakultet

Mjesto
Split

Datum
5.07

Godina
2012

Stranica
550

Mentor
Prof.dr. Kurtović Mišić, Anita

Ključne riječi
probacija; alternativne sankcije i mjere; hrvatska probacijska služba
(Probation; Alternative sanctions and measures; Croatian probation service)

Sažetak
Povećanje stope kriminaliteta i posljedična veća stopa zatvaranja doveli su do problema prenapučenosti s kojim su suočeni mnogi penalni sustavi u svijetu, Europi pa i u Hrvatskoj. Evaluacije postojećih institucionalnih programa tretmana počinitelja kaznenih djela nisu dale naročito ohrabrujuće rezultate u smislu uspješne reintegracije počinitelja niti smanjenja recidiva. To je potaknulo mnoge zemlje na razvoj različitih sankcija i mjera u zajednici te organizacijskih službi za provedbu takvih aktivnosti, a od 2009.godine priključila im se i Republika Hrvatska. Probacijski sustavi danas postoje u većini europskih zemalja i, bez obzira na različite zakonodavne okvire, mogu se identificirati vrlo slične vrste aktivnosti u različitim stadijima kaznenog postupka. Nakon uvodnih rasprava i definiranja temeljnih pojmova, u radu se raspravlja o fenomenu i uzrocima krize zatvorskog kažnjavanja i tradicionalnog retributivno-preventivnog reagiranja na kriminalitet, s posebnim naglaskom na kratkotrajnim kaznama zatvora, kao i nastojanjima da se negativni trendovi ublaže pomoću koncepta restorativne pravde. Korištenjem povijesno-poredbene, pozitivnopravno-poredbene i statističke metode, opsežno se prikazuju izvaninstitucionalne sankcije i mjere u čijem je izvršavanju angažirana probacijska služba, kao i organizacijski i funkcionalni aspekti suvremenih probacijskih službi. Nakon komparativnog dijela, prikazuju se legislativni i organizacijski aspekti hrvatske probacijske službe i izvaninstitucionalne sankcije i mjere predviđene hrvatskim kaznenim zakonodavstvom u širem smislu. U zaključku se sažimlju i komentiraju temeljne spoznaje do kojih se došlo u radu i daju prijedlozi za unapređenje zakonskog i organizacijskog okvira hrvatskog koncepta probacije. Također se zaključuje da je uspostava probacijskog sustava na legislativnoj razini tek okvir za stvaranje uspješnog sadržaja probacijskih aktivnosti koje će se u njemu razvijati, budući je razvoj probacijskog sustava proces za koji je potrebno vrijeme uz adekvatne kadrovske, financijske, materijalne i stručne resurse uz postavljanje primjerenih modela i protokola suradnje s dionicima probacije i javnošću.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PravoPOVEZANOST RADA


Ustanove
Pravni fakultet, Split

Citiraj ovu publikaciju

Krstulović Dragičević, Antonija
Sustav probacije u suvremenom kaznenom pravosuđu, 2012., doktorska disertacija, Pravni fakultet, Split
Krstulović Dragičević, A. (2012) 'Sustav probacije u suvremenom kaznenom pravosuđu', doktorska disertacija, Pravni fakultet, Split.
@phdthesis{phdthesis, author = {Krstulovi\'{c} Dragi\v{c}evi\'{c}, A.}, year = {2012}, pages = {550}, keywords = {Probation, Alternative sanctions and measures, Croatian probation service}, title = {Probation system in modern Criminal Justice}, keyword = {Probation, Alternative sanctions and measures, Croatian probation service}, publisherplace = {Split} }
Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font