Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 735967

Vinodol u opusu Nade Klaić


Ravančić, Gordan
Vinodol u opusu Nade Klaić // Nada Klaić i njezin znanstveni i nastavni doprinos razvoju historiografije. Zbornik radova sa znanstvenoga skupa s međunarodnim sudjelovanjem održanog u Zagrebu 29.-30. studenog 2013. godine / Agičić, Damir ; Galović, Tomislav (ur.).
Zagreb: HNOPZ - DHP - FFZG, 2014. str. 416-427


Naslov
Vinodol u opusu Nade Klaić
(Vinodol in the body of work of Nada Klaić)

Autori
Ravančić, Gordan

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, pregledni

Knjiga
Nada Klaić i njezin znanstveni i nastavni doprinos razvoju historiografije. Zbornik radova sa znanstvenoga skupa s međunarodnim sudjelovanjem održanog u Zagrebu 29.-30. studenog 2013. godine

Urednik/ci
Agičić, Damir ; Galović, Tomislav

Izdavač
HNOPZ - DHP - FFZG

Grad
Zagreb

Godina
2014

Raspon stranica
416-427

ISBN
0-553-57777-8

Ključne riječi
Vinodol, historiografija, Nada Klaić
(Vinodol, historiography, Nada Klaić)

Sažetak
U hrvatskoj medievistici gotovo da nema osobe koja je imala tako bogat i raznovrstan opus kojim je obuhvatila ne samo čitavo razdoblje srednjega vijeka, nego i gotovo sve regije predmoderne hrvatske trojednice. Stoga ne čudi da se u opusu profesorice Nade Klaić mogu pronaći radovi u kojima je ova uvažena povjesničarka pokušala riješiti različita pitanja vezana za društveno i ustrojbeno uređenje Vinodola. U tom bogatom historiografskom opusu, koji broji gotovo 200 bibliografskih jedinica, profesorica Nada Klaić više puta se vraćala temi Vinodola i vinodolskih općina u srednjemu vijeku, o čemu svjedoči čak desetak studija u kojima je ta pitanja izravno analizirala. Svoja razmišljanja o Vinodolu zaokružila je pred sam kraj života i monografskom studijom Vinodol od antičkih vremena do knezova Krčkih i Vinodolskog zakona (Rijeka ‒ Pazin, 1988.). U ovom kratkom prilogu pokušat će se valorizirati istraživački rad i spoznaje profesorice Klaić u kontekstu hrvatske historiografije glede problema istraživanja prošlosti srednjovjekovnog Vinodola.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PovijestPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
019-0190610-0590 - Grad hrvatskog srednjovjekovlja: društvene strukture, topografija, urbani život (Irena Benyovsky Latin, )

Ustanove
Hrvatski institut za povijest, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Gordan Ravančić, (225713)