Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 735749

Hrvatska Alzheimer alijansa


Mimica, Ninoslav; Šimić, Goran; Kušan Jukić, Marija
Hrvatska Alzheimer alijansa // Neurologia Croatica 63 (Suppl. 2) - Abstracts of the Croatian Congress on Alzheimer’s Disease (CROCAD-14) with International Participation / Šimić, Goran ; Mimica, Ninoslav (ur.).
Zagreb: DENONA d.o.o., 2014. str. 151-151 (poster, domaća recenzija, sažetak, stručni)


Naslov
Hrvatska Alzheimer alijansa
(Croatian Alzheimer Alliance)

Autori
Mimica, Ninoslav ; Šimić, Goran ; Kušan Jukić, Marija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni

Izvornik
Neurologia Croatica 63 (Suppl. 2) - Abstracts of the Croatian Congress on Alzheimer’s Disease (CROCAD-14) with International Participation / Šimić, Goran ; Mimica, Ninoslav - Zagreb : DENONA d.o.o., 2014, 151-151

Skup
Hrvatski kongres o Alzheimerovoj bolesti s međunarodnim sudjelovanjem (CROCAD-14)

Mjesto i datum
Brela, Hrvatska, 01-04.10.2014.

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Strategija; nacionalna; nacrt; epidemiologija; CROCAD
(Strategy; national; draft; epidemiology; CROCAD)

Sažetak
Svjetska zdravstvena organizacija (World Health Organization / WHO) proglasila je 2012. godine Alzheimerovu bolest (AB) svjetskim javno- zdravstvenim prioritetom, te naložila svim svojim članicama, pa tako i Hrvatskoj da djeluju, tj. da prvenstveno izrade akcijske planove / nacionalne strategije za borbu protiv AB, jer će po svemu sudeći AB u skoroj budućnosti postati sve veća i veća prijetnja čovječanstvu. Najnoviji epidemiološki podaci govore da trenutno u svijetu od AB boluje oko 47 miliona ljudi, te da bi do 2050. godine ta brojka mogla narasti na više od 115 miliona. U svrhu izrade zajedničke nacionalne strategije za borbu protiv AB smatramo da je najbolje i najučinkovitije osnovati savez zainteresiranih grupacija, koji će konsenzusom usvojiti osnovni dokument. Hrvatsko društvo za Alzheimerovu bolest i psihijatriju starije životne dobi Hrvatskog liječničkog zbora, kao glavni inicijator, nastojat će u Hrvatsku Alzheimer alijansu (HAA) pridobiti što više članica. Načelni javni poziv da pristupe HAA bit će upućen svim zainteresiranima, a dolje navedena društva bit će ponaosob kontaktirana: Hrvatsko društvo za far mako ekonomiku i ekonomiku zdravstva, Hrvatsko društvo za geroritologiju i gerijatriju, Hrvatsko društvo za kliničku farmakologiju i terapiju, Hrvatsko društvo za neuroznanost, Hrvatsko društvo za palijativnu medicinu, Hrvatsko društvo za zaštitu i unapređenje mentalnog zdravlja, Hrvatsko neurološko društvo, Hrvatska udruga za Alzheimerovu bolest, Hrvatska udruga za promicanje prava pacijenata, Hrvatsko psihijatrijsko društvo, Koalicija udruga u zdravstvu. Prijedlog nacrta „Hrvatske strategije za borbu protiv Alzheimerove bolesti" sastaviti će članovi Hrvatskog društva za AB i psihijatriju starije životne dobi HLZ-a, poznavajući nacionalne specifičnosti a koristeći se postojećim planovima drugih zemalja i uz uvažavanje preporuka i savjeta krovnih međunarodnih organizacija (Alzheimers Disease International i Alzheimer Europe). Ovaj tekst bit će objavljen u Kongresnom suplementu časopisa Neurologia Croatica, a po prvi puta će biti \ 5 javno prezentiran i raspravljen u sklopu okruglog stola na Hrvatskom kongresu o AB u Brelima (CROCAD-14), potom još na nekoliko stručnih skupova do konca godine. Kada se usuglasi g konačan tekst nacionalne strategije za borbu protiv AB bit će publiciran na hrvatskom i engleskom jeziku, kako bi bio dostupan i drugim zemljama u Svijetu, poglavito onima iz Europske Unije.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Temeljne medicinske znanosti, Kliničke medicinske znanosti, Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita

Napomena
Indexed / Abstracted in: SCOPUSPOVEZANOST RADA


Ustanove
Medicinski fakultet, Zagreb,
Klinika za psihijatriju Vrapče