Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 735713

Obilježavanje Svjetskog dana Alzheimerove bolesti i Svjetskog mjeseca Alzheimerove bolesti


Mimica, Ninoslav; Šimić, Goran; Kalinić, Dubravka; Kerepčić Ratkaj, Ljiljana
Obilježavanje Svjetskog dana Alzheimerove bolesti i Svjetskog mjeseca Alzheimerove bolesti // Neurologia Croatica 63 (Suppl. 2) - Abstracts of the Croatian Congress on Alzheimer’s Disease (CROCAD-14) with International Participation / Šimić, Goran ; Mimica, Ninoslav (ur.).
Zagreb: DENONA d.o.o., 2014. str. 140-140 (poster, domaća recenzija, sažetak, stručni)


Naslov
Obilježavanje Svjetskog dana Alzheimerove bolesti i Svjetskog mjeseca Alzheimerove bolesti
(Celebration of World Alzheimer's Day and World of Alzheimer's Month)

Autori
Mimica, Ninoslav ; Šimić, Goran ; Kalinić, Dubravka ; Kerepčić Ratkaj, Ljiljana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni

Izvornik
Neurologia Croatica 63 (Suppl. 2) - Abstracts of the Croatian Congress on Alzheimer’s Disease (CROCAD-14) with International Participation / Šimić, Goran ; Mimica, Ninoslav - Zagreb : DENONA d.o.o., 2014, 140-140

Skup
Hrvatski kongres o Alzheimerovoj bolesti s međunarodnim sudjelovanjem (CROCAD-14)

Mjesto i datum
Brela, Hrvatska, 01-04.10.2014.

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
HUAB; edukacija šire javnosti; CROCAD
(Alzheimer Croatia; education of the general population; CROCAD)

Sažetak
Hrvatska udruga za Alzheimerovu bolest (HUAB) unazad gotovo deset godina svakog 21. rujna javno, na nekom od središnjih punktova u gradu Zagrebu (Cvjetni trg, Trg bana Josipa Jelačića, Bogovićeva ulica) obilježava Svjetski dan Alzheimerove bolesti (eng. World Alzheimers Day/WAD). Tog dana, volonteri HUAB-a cijelog dana dijele promotivne materijale, brošure udruge, odgovaraju na upite i stoje na raspolaganju brojnim zainteresiranim prolaznicima i na taj način podižu svjesnost o ovoj važnoj problematici. O tom događanju HUAB uvijek obavještava i medije, pa se tom prigodom o Alzheimerovoj bolesti (AB) govori na radiju, TV, odnosno u tisku. Na preporuku krovne međunarodne organizacije Alzheimers Disease International, a koje je i HUAB punopravni član, unazad dvije godine obilježava se i u Hrvatskoj mjesec rujan kao Svjetski mjesec borbe protiv AB (eng. World Alzheimers Month / WAM).: Tako se kroz cijeli mjesec, a ne samo tijekom jednog dana, i to u više različitih hrvatskih gradova govori o AB, odvijaju se brojne javne tribine na tu temu, kulturno umjetnički programi, Alzheimer Cafei, stručni skupovi i si. Ove godine HUAB s ponosom ističe da se obilježavanje Alzheimer mjeseca odvija pod visokim pokroviteljstvom predsjednika RH, gosp. Ive Josipovića. No, sa zadovoljstvom ovdje ističemo da sa završetkom mjeseca rujna aktivnosti glede AB nimalo ne jenjavaju, jer več 1. listopada u Brelima počinje CROCAD-14, hrvatski kongres o AB s međunarodnim sudjelovanjem i traje do 4. listopada. Očekuje se da će to biti najveći skup o demencijama dosad održan u Hrvatskoj s bogatim stručno-znanstvenim programom, u kojemu će sudjelovati pozvani domaći i strani predavači, a bit će zastupljeni i brojni članovi HUAB-a. U sklopu kulturno- umjetničkog programa otvorit će se izložba slika volonterke i aktivistice HUAB-a Ljiljane Kerepčić-Ratkaj, pod naslovom „Jadranski arhipelag". Zaključno ističemo da proširenje aktivnosti vezane uz AB na cijeli mjesec rujan predstavlja vrlo korisnu novinu u cilju destigmatizacije AB i opće promocije kvalitetnije skrbi za oboljele i njihove bližnje.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Temeljne medicinske znanosti, Kliničke medicinske znanosti, Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita

Napomena
Indexed / Abstracted in: SCOPUSPOVEZANOST RADA


Ustanove
Medicinski fakultet, Zagreb,
Klinika za psihijatriju Vrapče