Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 735708

Od Konferencije o demencijama do CROCAD-14


Mimica, Ninoslav; Šimić, Goran; Ivičić, Morana; Uzun, Suzana; Kozumplik, Oliver
Od Konferencije o demencijama do CROCAD-14 // Neurologia Croatica 63 (Suppl. 2) -Abstracts of the Croatian Congress on Alzheimer’s Disease (CROCAD-14) with International Participation / Šimić, Goran ; Mimica, Ninoslav (ur.).
Zagreb: DENONA d.o.o., 2014. str. 139-139 (poster, domaća recenzija, sažetak, stručni)


Naslov
Od Konferencije o demencijama do CROCAD-14
(From Dementia Conference to CROCAD-14)

Autori
Mimica, Ninoslav ; Šimić, Goran ; Ivičić, Morana ; Uzun, Suzana ; Kozumplik, Oliver

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni

Izvornik
Neurologia Croatica 63 (Suppl. 2) -Abstracts of the Croatian Congress on Alzheimer’s Disease (CROCAD-14) with International Participation / Šimić, Goran ; Mimica, Ninoslav - Zagreb : DENONA d.o.o., 2014, 139-139

Skup
Hrvatski kongres o Alzheimerovoj bolesti s međunarodnim sudjelovanjem (CROCAD-14)

Mjesto i datum
Brela, Hrvatska, 01-04.10.2014.

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Hrvatska Konferencija o demencijama; Hrvatski kongres o Alzheimerovoj bolesti; CROCAD
(Croatian conference on dementia; Croatian Congress on Alzheimer's Disease; CROCAD)

Sažetak
Održavanje stručnih skupova o dememcniji i Alzheimerovoj bolesti ima u Hrvatskoj već zavidnu tradiciju. Prva hrvatska konferencija o demencijama održana je u Zagrebu u Hotelu Sheraton od 18.-20. rujna 2003. godine, a organizatori su bili Hrvatska udruga za Alzheimerovu bolest i Neuronet - nacionalni ekspertni tim za istraživanje neurodegenerativnih bolesti. Drugahrvatskakonferencijao demencijama održana je već slijedeće godine u Zagrebu, ovaj puta u samostalnoj organizaciji Neuroneta, u hotelu Opera, u trajanju od samo jednog dana i to 17. rujna 2004. godine. Potom je već nekako sazrjelo vrijeme da te konferencije poprime i međunarodni karakter pa je stoga HUAB uz pomoć Hrvatskog društva za kliničku psihijatriju HLZ-a i Hrvatskog društva za neuroznanost, nakon malo dužih priprema 2006. godine od 7.-10. rujna na Brijunima, u Hotelu „Neptun-Istra" održao 3. hrvatski kongres o Alzheimerovoj bolesti s međunarodnim sudjelovanjem. Ovaj kongres bio je prekretnica, koja je odredila buduća bijenalna druženja na različitim lokacijama, no u otprilike isto vrijeme (rujan ili listopad u parnim godinama). Isti organizatori, prethodno navedena tri društva, organizirali su 4. hrvatski kongres o Alzheimerovoj bolesti s međunarodnim sudjelovanjem, na Otoku Sv. Andrije (prije Crveni otok) pokraj Rovinja u Hotelu Istra od 8.-11. listopada 2008. godine. Nadalje, isti organizatori, organizirali su i 5. hrvatski kongres o Alzheimerovoj bolesti s međunarodnim sudjelovanjem od 22.-25. rujna 2010. godine u Zadru (Hotel Funimation Borik, Falkensteiner Resort & Residences). U listopadu 2012. godine od 10.-13., održan je u organizaciji gore navedena tri društva, 6. hrvatski kongres o Alzheimerovoj bolesti s međunarodnim sudjelovanjem u Primoštenu, u Hotelu Zora. Kongresi su redovito rasli, kvalitetom i kvantitetom, pa je organizacija postajala i sve zahtjevnija. Hrvatsko društvo za Alzheimerovu bolest i psihijatriju starije životne dobi Hrvatskog liječničkog zbora, kao novoosnovano društvo, 2012. godine, upravo na Kongresu u Primoštenu, prihvatilo se organizacije budućeg Kongresa, te je u suradnji s Hrvatskim društvom za neuroznanost upriličilo hrvatski kongres o Alzheimerovoj bolesti s međunarodnim sudjelovanjem, pod sada novim međunarodnim nazivom CROCAD-14 (akronim od CROatian Congress on Alzheimers Disease with international participation - 2014), u Brelima od 1.-4. listopada 2014. godine. Svi dosadašnji gore navedeni hrvatski stručno-znanstveni skupovi o AB i demencijama njegovali su holistički pristup, što znači da su ravnopravno na istima sudjelovali brojni neuroznanstvenici, kliničari i svi drugi zdravstveni i nezdravstveni radnici, odnosno stručnjaci i laici koji se bave i susreću s ovom problematikom.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Temeljne medicinske znanosti, Kliničke medicinske znanosti, Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita

Napomena
Indexed / Abstracted in: SCOPUSPOVEZANOST RADA


Ustanove
Medicinski fakultet, Zagreb,
Klinika za psihijatriju Vrapče