Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 735598

Bolesnik s karcinomom prostate i multiplim mijelomom- dijagnostika i moguća povezanost obje bolesti


Sučić, Mirna; Bišof, Vesna; Čačić, Mirjana; Bašić Kinda, Sanda; Kolenc, Danijela; Ljubić, Nives; Sučić, Tena
Bolesnik s karcinomom prostate i multiplim mijelomom- dijagnostika i moguća povezanost obje bolesti // Liječnički vijesnik, Suplement 1, 6. hrvatski kongres hematologa i transfuziologa i 5. samostalni stručni skup medicinskih sestara i tehničara / Planinc-Peraica A, Hećimović A (ur.).
Zagreb: Liječnički vijesnik, 2014. str. 111-111 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
Bolesnik s karcinomom prostate i multiplim mijelomom- dijagnostika i moguća povezanost obje bolesti
(A patient with prostate cancer and multiple myeloma- diagnostics and possible association of both diseases)

Autori
Sučić, Mirna ; Bišof, Vesna ; Čačić, Mirjana ; Bašić Kinda, Sanda ; Kolenc, Danijela ; Ljubić, Nives ; Sučić, Tena

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Liječnički vijesnik, Suplement 1, 6. hrvatski kongres hematologa i transfuziologa i 5. samostalni stručni skup medicinskih sestara i tehničara / Planinc-Peraica A, Hećimović A - Zagreb : Liječnički vijesnik, 2014, 111-111

Skup
6.hrvatski kongres hematologa i transfuziologa

Mjesto i datum
Rovinj, Hrvatska, 20-23.03.2014

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Karcinom prostate; multipli muijelom
(Carcinoma prostate; multiple myeloma)

Sažetak
Background: Primarni, multipli sinkroni i metakroni maligni tumori povezani su s genetikom, faktorima okoliša, Epstein-Barr i Helicobacter pylori infekcijama, imunodeficijencijom, ultravioletnim zračnjem, radijacijom i liječenjem s citostaticima i zračenjem. Objavljeni su i brojni radovi o metakronom i sinkronom multiplom mijelomu (MM) i karcinomu prostate. Opisan je bolesnik s karcinomom prostate i metastazama karcinoma prostate u koštanoj srži (KS) i sinkronim MM. Case: U našeg bolesnika starog 63 godine dijagnosticiran je karcinom oba režnja prostate (Gleason ocjena 4 +5 =9) u veljači 2005. godine. PSA u serumu je bio visok (232 µg/L), a radiološka i nuklearna dijagnostika isključila je metastaze. Bolesnik je liječen neoadjuvantnom hormonalnom terapijom i iradijacijom po standardnom protokolu. Nakon liječenja PSA se snizio na 0, 2 µg/L. U siječnju 2007. učinjena je bilateralna orhidektomija zbog porasta PSA (2, 48 µg/L), a od ožujka 2008. je zbog osteolitičkih žarišta liječenje nastavljeno kemoterapijom i zoledronskom kiselinom. U kolovozu 2008. je zbog ponovnog porasta PSA (131, 9 µg/L), multiplih osteolitičkih žarišta i trombocitopenije učinjena punkcija KS. Citomorfološkom i imunocitokemijskom analizom KS nađene su metastaze malignih epitelnih citokeratin pozitivnih stanica i proliferacija CD138 pozitivnih plazmocita. Bolesnik je dalje liječen deksametazonom i talidomidom. Nakon 14 mjeseci stanje bolesnika se pogoršalo i pacijent je preminuo zbog diseminacije obje maligne bolesti. Conclusion: Točna dijagnoza MM i metastaza karcinoma prostate postavljena je temeljem citomorfološke i imunocitokemijske analize koštane srži. Naš bolesnik i podaci u literaturi upućuju na moguću povezanost karcinoma prostate i MM, no karcinom prostate je relativno česta bolest i sekundarni tumor čest je u bolesnika nakon kemo i radioterapije, pa su potrebna daljnja istraživanja o mogućoj povezanosti tih malignih bolesti.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kliničke medicinske znanosti, FarmacijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
129-0000000-3385 - Citološki pokazatelji proliferacije stanica (Mirna Sučić, )

Ustanove
Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb,
Medicinski fakultet, Zagreb,
Klinička bolnica "Sveti Duh"