Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Samoaktualizacija kao religija suvremenog čovjeka (CROSBI ID 775607)

Druge vrste radova | ostalo

Rončević, Ante Samoaktualizacija kao religija suvremenog čovjeka // Pontificia Facolta Teologica. Instituto di Spiritualita. 2012.

Podaci o odgovornosti

Rončević, Ante

hrvatski

Samoaktualizacija kao religija suvremenog čovjeka

Pojam samoaktualizacije veoma je raširen i nalazi se u raznim područjima ljudskih djelatnosti: u menadžmentu, marketingu, psihologiji, pedagogiji, rekreaciji, umjetnosti i kulturi, religijskoj praksi i sl. Predmet istraživanja u ovoj diplomskoj radnji je fenomen samoaktualizacije u teoriji i praksi. Cilj je radnje istražiti i prikazati samoaktualizaciju kao religijsku praksu suvremenog čovjeka, te istaknuti da je samoaktualizacija dobra, da je to Božji poziv čovjeku, ali tehnike koje se primjenjuju mogu odvesti u opasno područje, odmicanje od Boga, a to je svekolika destrukcija pojedinca i društva. Diplomska radnja se sastoji, osim uvoda i zaključka, od četiri glavna dijela. U prvom se dijelu izlaže kratak prikaz razvoja psihologije kao znanstvenog područja s fokusom na nastanak i razvoj četiriju sila psihologije da bi se istaknulo mjesto humanističke i transpersonalne psihologije, a zatim se u drugom dijelu ukratko prikazuje glavna obilježja Pokreta za razvoj ljudskih potencijala. U tećem se dijelu izlaže o suvremenim religijskim kretanjima, o New Ageu, s ciljem da se naznače glavne razlike između tog nauka i nauka Katoliĉke crkve. U četvrtom se dijelu prikazuju promocije samoaktualizacije u Hrvatskoj. Osim uobičajenih metoda istraživanja za stolom, korišten je i iskaz svjedoka o promociji samoaktualizacije.

hijerarhija potreba; samoaktualizacija; transpersonalna psihologija; New Age; religijski pokreti

nije evidentirano

engleski

Self-actualization as a religion of modern man

nije evidentirano

hierarchy of needs; self-actualization; transpersonal psychology; New Age; religious movements

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Pontificia Facolta Teologica. Instituto di Spiritualita

2012.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Povezane osobe




Ekonomija, Psihologija, Etnologija i antropologija