Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 735030

Panel inicijativa, radne skupine za angiologiju Hrvatskog kardiološkog društva-doprinos racionalizaciji hrvatskog zdravstva


Banfić, Ljiljana
Panel inicijativa, radne skupine za angiologiju Hrvatskog kardiološkog društva-doprinos racionalizaciji hrvatskog zdravstva // Cardiologia Croatica, 9 (2014), 449-449 (podatak o recenziji nije dostupan, kratko priopcenje, ostalo)


Naslov
Panel inicijativa, radne skupine za angiologiju Hrvatskog kardiološkog društva-doprinos racionalizaciji hrvatskog zdravstva
(Panel-initiative of the Working group on angiology of the Croatian Cardiac Society – contribution to optimize Croatian health care)

Autori
Banfić, Ljiljana

Izvornik
Cardiologia Croatica (1848-543X) 9 (2014); 449-449

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, kratko priopcenje, ostalo

Ključne riječi
Angiologija; Hrvatska
(Angiology; Croatia)

Sažetak
Sve članove Hrvatskog kardiološkog društva (HKD), a napose predstavnike kliničkih i regionalnih bolničkih centara pozivamo na tribinu-panel diskusiju, koja bi trebala definirati i postaviti nove standarde u liječenju bolesnika s perifernom arterijskom bolešću i venskom tromboembolijom. U svjetlu ponuđenih preporuka redefinirali bi se standardi u prevenciji i liječenju angioloških bolesnika. Želja nam je sagledati i definirati kliničke i regionalne probleme u Republici Hrvatskoj na području angiologije. Smatramo da je potrebno iznaći i ponuditi rješenja u prevenciji i liječenju bolesnika i u regionalnim bolnicama te ukoliko postoji potreba ponuditi dodatnu edukaciju od strane Radne skupine za angiologiju HKD. Smatramo da bi se kadrovski i infrastrukturno uz minimalna ulaganja angiološka skrb mogla unaprijediti. Vaskularne bolesti, bilo arterijskog ili venskog sistema, kao integralni dio kardiovaskularne medicine zahtjevaju korijenitu obnovu. Tijekom panela svakom će sudioniku biti ponudjena anonimna anketa koja će se odnositi na profesionalni ustroj u angiologiji, percepciju ključnih problema na lokalnoj razini, načinu rješavanja problema i sugestijama za rješenje problema. Pitanja u anketi odnositi će se na procjenu populacijskih, statističkih, epidemioloških i demografskih pokazatelja, dostupnosti specijalizirane medicinske profesije koja se bavi angiološkom problematikom, raspoloživosti i potrebi za novijim tehnnološkim resursima. Osobito je ključno definirati glavne probleme koji stoje na putu prema boljoj angiološkoj skrbi, kao i prijedloge o mogućim rješenjima spomenutih problema. Panel će na kraju donijeti zaključke koji će svakako biti korak prema unapređenju kardiovaskularne medicine odnosno pokretanju inicijative kojoj bi u konačnici bio cilj smanjenje kardiovasklarnog pobola i smrtnosti.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kliničke medicinske znanostiPOVEZANOST RADA


Ustanove
Medicinski fakultet, Zagreb,
Klinički bolnički centar Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Ljiljana Banfić, (224315)