Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Chemical composition and antioxidative activity of essential oils from selected dalmatian aromatic plants (CROSBI ID 482146)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa

Radonić, Ani ; Miloš, Mladen Chemical composition and antioxidative activity of essential oils from selected dalmatian aromatic plants // XVII hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera / Vicković, Ivan (ur.). Osijek: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2001. str. 104-104-x

Podaci o odgovornosti

Radonić, Ani ; Miloš, Mladen

engleski

Chemical composition and antioxidative activity of essential oils from selected dalmatian aromatic plants

Oksidacija lipida glavni je uzročnik pogoršanja organoleptičkih svojstava i nutricionističke vrijednosti hrane. Povećanje oksidacijske stabilnosti lipida postiže se dodatkom antioksidansa što je važno kako iz zdravstvenih tako i ekonomskih razloga 1. U prehrambenoj industriji se kao inhibitori lipidne oksidacije najčešće koriste sintetski antioksidansi i to butil-hidroksianisol (BHA) i butil-hidroksitoluen (BHT). Iako vrlo učinkoviti, ovi su spojevi nestabilni, a pretpostavlja se i opasni po ljudsko zdravlje. Osim toga sve više jača pritisak javnosti za uporabu antioksidansa prirodnog porijekla kao aditiva hrani. Sve to je dovelo do intenziviranja istraživanja koja vode ka pronalaženju učinkovitih, a neotrovnih prirodnih spojeva koji posjeduju antioksidacijska svojstva 2. Potpuno bezopasan izvor takvih spojeva je aromatično i ljekovito bilje. Mnogo je istraživan antioksidacijski učinak sprašenog biljnog materijala i različitih biljnih ekstrakata, a u znatno manjoj mjeri i isparljivih ulja iz odabranih aromatičnih biljaka 3-6. U ovom radu ispitivan je antioksidacijski učinak eteričnih ulja iz odabranog dalmatinskog aromatičnog bilja na proces oksidacije svinjske masti. Eterična ulja izolirana su iz biljnog materijala vodenom destilacijom, a njihova analiza, odnosno određivanje kemijskog sastava i masenog udjela pojedinih sastojaka u ulju, provedena je plinskom kromatografijom s masenom spektrometrijom kao metodom detekcije. Antioksidacijska svojstva eteričnih ulja ispitana su praćenjem promjene peroksidnog broja svinjske masti.

essential oil; antioxidant activity

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

Podaci o prilogu

104-104-x.

2001.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

XVII hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera

Vicković, Ivan

Osijek: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI)

Podaci o skupu

XVII Hrvatski Skup kemičara i kemijskih inženjera

poster

10.06.2001-13.06.2001

Osijek, Hrvatska

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija