Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Rasprostranjenost i brojnost stenoendemične vrste Degenia velebitica (Degen) Hayek (Brassicaceae) (CROSBI ID 775597)

Druge vrste radova | elaborat/studija

Nikolić, Toni ; Alegro, Antun ; Bogdanović, Sandro Rasprostranjenost i brojnost stenoendemične vrste Degenia velebitica (Degen) Hayek (Brassicaceae) // Sveučilište u Zagrebu, Prirodoslovno-matematički fakultet, Botanički zavod. 2005.

Podaci o odgovornosti

Nikolić, Toni ; Alegro, Antun ; Bogdanović, Sandro

engleski

Rasprostranjenost i brojnost stenoendemične vrste Degenia velebitica (Degen) Hayek (Brassicaceae)

Istraženo je područje pojavljivanja i procjenjena brojnost jedinki ugrožene stenoendemične vrste Degenia velebitica (Degen) Hayek (Velebit, Hrvatska). Područje pojavljivanja definirano je na svim poznatim lokalitetima određivanjem ruba areala GPS uređajima, te obradom GIS alatima. Brojnost jedinki procjenjena je na temelju potpunog prebrojavanja na 38 standardnih ploha površine 25 m2, te aproksimacijom na ukupnu površinu pojavljivanja. Rezultati ukazuju da se svojta pojavljuje na ukupnoj površni od 4.8 ha s procjenjenih 37000 primjeraka. Nalazište Tomišina draga s dva podlokaliteta (sjeverni Velebit) najveće je površinom (44600m2) i prema pretpostavljenom broju primjeraka (24175), no najmanje gustoće jedinki(0, 53/m2). Maleni i prostorno bliski lokaliteti na južnom Velebitu (Krivi kuk i Krug) zaposjedaju ukupnu površinu od 2790 m2, drugi su po ukupnom pretpostavljenom broju primjeraka (6891), no s visokom gustoćom jedinki (<4, 36/m2). Nalazište na srednjem Velebitu (Prikinuto brdo) najmanje je površinom i ukupnim retpostavljenim brojem primjeraka, no najveće gustoće(5, 33/m2). Na lokalitetu Plana (loc. clas.) svojta nije nađena pa se pretpostavlja da je nestala. Trend zaraštavanja prirodnom potencijalnom vegetacijom je u tijeku na svim nalazištima. Rezultati su osnova za praćenje populacijskih trendova i platforma za izradu akcijskog plana upravljanja vrstom, te provedbu eventualnih mjera zaštite.

Degenia velebitica; Croatia; Velebit; distribution; population density; conservation

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Sveučilište u Zagrebu, Prirodoslovno-matematički fakultet, Botanički zavod

2005.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Biologija