Topljiva vlakna i sitost (CROSBI ID 392707)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Leovac, Suzana
Mandić, Milena
hrvatski
Topljiva vlakna i sitost
Svako ljudsko biće unosi u svoje tijelo prehrambena vlakna, samo neki u manjim količinama, a neki u većim. Stanovnici zapadne Europe trebali bi gotovo duplo više unositi prehrambenih vlakana u svoje tijelo. Prehrambena vlakna predstavljaju tvari koje su neprobavljive za enzime i prolaze nerazgrađena kroz probavni sustav pri čemu vrše pogodne radnje koje rezultiraju, između ostalih, apsorpcijom kolesterola u tankom crijevu. Prehrambena vlakna mogu biti topljiva i netopljiva. U ovom radu podrobnije su objašnjena topljiva prehrambena vlakna. Mnogim istraživanjima dokazano je da osobe koje konzumiraju hranu bogatu prehrambenim vlaknima imaju manji rizik oboljenja od kardiovaskularnih bolesti. S druge strane, sitost, koja predstavlja osjećaj čovjekova stanja bez težnje za jelom, može se prikazati putem indeksa sitosti obzirom na najčešće namirnice koje čovjek unosi u tijelo. U dodiru s vodom, vlakna jako bubre povećavajući volumen hrane i tako stvaraju duži osjećaj sitosti u želudcu. Radi znanstveno dokazanog utjecaja prehrambenih vlakana na brojne fiziološke i biokemijske procese prehrambena vlakna se smatra funkcionalnim sastojcima namirnica čija konzumacija može bitno doprinijeti smanjenju rizika od pojave brojnih bolesti.
prehrambena vlakna ; apsorpcija kolesterola ; sitost ; smanjen rizik bolesti
nije evidentirano
engleski
Soluble dietary fibers and satiety
nije evidentirano
soluble dietary fibres ; absorption of cholesterol ; satiety ; reduced risk of diseases
nije evidentirano
Podaci o izdanju
23
30.09.2014.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek