Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 733826

Koncentracija enzima katepsina D u ovčjem mlijeku


Dolenčić Špehar, Iva
Koncentracija enzima katepsina D u ovčjem mlijeku 2014., doktorska disertacija, Agronomski fakultet, Zagreb


Naslov
Koncentracija enzima katepsina D u ovčjem mlijeku
(Cathepsin D concentration in ewes milk)

Autori
Dolenčić Špehar, Iva

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
02.07

Godina
2014

Stranica
107

Mentor
Havranek, Jasmina

Ključne riječi
Ovčje mlijeko; katepsin D; broj somatskih stanica; fizikalno-kemijska svojstva
(Ewes milk; cathepsin D; somatic cell count; physico-chemical properties)

Sažetak
Ciljevi ovog istraživanja bili su utvrditi koncentraciju i oblik enzima katepsina D, broj, diferencijaciju i omjer pojedinih vrsta somatskih stanica u odnosu na ukupan broj somatskih stanica (BSS) u mlijeku dalmatinske pramenke i istočnofrizijske ovce te povezanost navedenih parametara s koncentracijom i oblikom katepsina D u ovčjem mlijeku. Cilj rada bio je utvrditi i povezanost fizikalno-kemijskih svojstava i ukupnog broja mikroorganizama (UBMO) te povezanost redoslijeda i stadija laktacije s koncentracijom katepsina D u ovčjem mlijeku. Istraživanje je provedeno na 60 uzoraka mlijeka dalmatinske pramenke i 105 uzoraka mlijeka istočnofrizijske pasmine ovaca. Rezultati su pokazali prisutnost katepsina D i njegove oblike (dva oblika prokatepsina D, zreli oblik i teški lanac katepsina D). Pseudokatepsin D i laki lanac nisu utvrđeni. Prosječna koncentracija katepsina D utvrđena u mlijeku dalmatinske pramenke i istočnofrizijske ovce iznosila je 0, 011136 AU/ml odnosno 0, 005514 AU/ml. Na koncentraciju katepsina D u mlijeku dalmatinske pramenke pozitivno su utjecali pojedini fizikalno-kemijski parametri mlijeka poput °SH (teški lanac katepsina D), UBMO, pH (zreli lanac), sadržaja proteina, suhe tvari bez masti, UBMO (prokatepsin D, 45 kDa), sadržaja kazeina i °SH (prokatepsin D 46 kDa) dok je negativno utjecala pH vrijednost (teški lanac). Suprotno, na koncentraciju katepsina D u mlijeku istočnofrizijske ovce pozitivno su utjecali °SH, sadržaj laktoze (teški lanac katepsina D), UBMO, sadržaj: mliječne masti, suhe tvari, suhe tvari bez masti, proteina, kazeina (prokatepsin D, 45 i 46 kDa) te sadržaj neproteinskog dušika (NPN) za oblik prokatepsina D, 45 kDa. Negativna povezanost utvrđena je između koncentracije katepsina D i sadržaja: proteina, suhe tvari bez masti, kazeina (teški i zreli lanac) NPN, pH (teški lanac) i sadržaja laktoze (prokatepsin D, 45 i 46 kDa). Utvrđena je povezanost između koncentracije teškog lanca katepsina D i ukupnog broja somatskih stanica u mlijeku obje pasmine. Pozitivna povezanost redoslijeda laktacije i koncentracije teškog lanca katepsina D utvrđena je samo u mlijeku istočnofrizijske ovce. Također, u mlijeku istočnofrizijske ovce utvrđena je negativna povezanost između stadija laktacije i koncentracije teškog i zrelog lanca katepsina D. Također je utvrđena pozitivna povezanost s koncentracijom prokatepsina D, 45 kDa. U mlijeku dalmatinske pramenke utvrđena je značajna povezanost koncentracije katepsina D kada je fiziološki broj somatskih stanica 200×103/ml za teški lanac i prokatepsin D, 45 kDa.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
178-1782128-2121 - Tehnološki parametri proizvodnje tradicijskih sireva u funkciji njihove zaštite (Samir Kalit, )
178-1782128-2124 - Funkcionalni mliječni proizvodi od ovčjeg mlijeka (Dubravka Samaržija, )
178-1782128-2127 - Elementi ekološke proizvodnje i analitičke metode za dokazivanje izvornosti sira (Jasmina Havranek, )

Ustanove
Veterinarski fakultet, Zagreb,
Agronomski fakultet, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Iva Dolenčić Špehar, (270491)