Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Čimbenici proizvodnje i kemijskog sastava kozjeg mlijeka (CROSBI ID 212344)

Prilog u časopisu | pregledni rad (stručni)

Dolenčić Špehar, Iva ; Mioč, Boro Čimbenici proizvodnje i kemijskog sastava kozjeg mlijeka // Stočarstvo, 3 (2013), 67; 89-97

Podaci o odgovornosti

Dolenčić Špehar, Iva ; Mioč, Boro

hrvatski

Čimbenici proizvodnje i kemijskog sastava kozjeg mlijeka

Pozitivan učinak na probavni sustav čovjeka i ublaţavanje alergijskih reakcija sve češće smještaju kozje mlijeko na sam vrh prehrambenog lanca. Kozje mlijeko karakterističnog je mirisa i okusa koji je nerijetko posljedica pucanja masnih globula uslijed nepravilne manipulacije s mlijekom tijekom i nakon muţnje. Globule mliječne masti kozjeg mlijeka su sitne (<4, 5μm) i sadrţe hlapljive masne kiseline koje su odgovorne za „izraţen“ miris i okus kozjeg mlijeka. Kozje mlijeko ima drugačiju strukturu proteina jer sadrţi pribliţno osam puta manje αS1-kazeina nego kravlje mlijeko te je stoga preporučljivo djeci sklonoj alergijama na proteine kravljeg mlijeka. Proizvodnja i prerada kozjeg mlijeka osobito je intenzivna u razvijenim zemljama u kojima brojna obiteljska gospodarstva dohodak ostvaruju primarno uzgojem koza i proizvodnjom mlijeka. Na kvalitetu, kemijski sastav i količinu proizvedenoga mlijeka utječu genotip i vanjski utjecaji koji obuhvaćaju hranidbu, stadij, redoslijed i trajanje laktacije, tjelesnu razvijenost koze, veličinu legla, sezonu jarenja, zdravlje ţivotinja, sezonske promjene, okolišne utjecaje i drugo. U radu su navedene karakteristike te najvaţniji čimbenici koji utječu na količinu i kemijski sastav kozjeg mlijeka.

kozje mlijeko; kemijski sastav; globule mliječne masti; proizvodnja mlijeka

nije evidentirano

engleski

Factors of of production and chemical composition of goat milk

nije evidentirano

goat milk; chemical composition; milk fat globules; milk production

nije evidentirano

Podaci o izdanju

3 (67)

2013.

89-97

objavljeno

0351-0832

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)