Čimbenici proizvodnje i kemijskog sastava kozjeg mlijeka (CROSBI ID 212344)
Prilog u časopisu | pregledni rad (stručni)
Podaci o odgovornosti
Dolenčić Špehar, Iva ; Mioč, Boro
hrvatski
Čimbenici proizvodnje i kemijskog sastava kozjeg mlijeka
Pozitivan učinak na probavni sustav čovjeka i ublaţavanje alergijskih reakcija sve češće smještaju kozje mlijeko na sam vrh prehrambenog lanca. Kozje mlijeko karakterističnog je mirisa i okusa koji je nerijetko posljedica pucanja masnih globula uslijed nepravilne manipulacije s mlijekom tijekom i nakon muţnje. Globule mliječne masti kozjeg mlijeka su sitne (<4, 5μm) i sadrţe hlapljive masne kiseline koje su odgovorne za „izraţen“ miris i okus kozjeg mlijeka. Kozje mlijeko ima drugačiju strukturu proteina jer sadrţi pribliţno osam puta manje αS1-kazeina nego kravlje mlijeko te je stoga preporučljivo djeci sklonoj alergijama na proteine kravljeg mlijeka. Proizvodnja i prerada kozjeg mlijeka osobito je intenzivna u razvijenim zemljama u kojima brojna obiteljska gospodarstva dohodak ostvaruju primarno uzgojem koza i proizvodnjom mlijeka. Na kvalitetu, kemijski sastav i količinu proizvedenoga mlijeka utječu genotip i vanjski utjecaji koji obuhvaćaju hranidbu, stadij, redoslijed i trajanje laktacije, tjelesnu razvijenost koze, veličinu legla, sezonu jarenja, zdravlje ţivotinja, sezonske promjene, okolišne utjecaje i drugo. U radu su navedene karakteristike te najvaţniji čimbenici koji utječu na količinu i kemijski sastav kozjeg mlijeka.
kozje mlijeko; kemijski sastav; globule mliječne masti; proizvodnja mlijeka
nije evidentirano
engleski
Factors of of production and chemical composition of goat milk
nije evidentirano
goat milk; chemical composition; milk fat globules; milk production
nije evidentirano