Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Sintaktostilističke teme (CROSBI ID 618353)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa

Stolac, Diana Sintaktostilističke teme. 2014. str. ---

Podaci o odgovornosti

Stolac, Diana

hrvatski

Sintaktostilističke teme

Jezikoslovlje osim svojih tradicionalnih područja istraživanja danas otvara mnoga nova područja, između kojih su i ona intradisciplinarna, koja uključuju stilistiku. U ovome se izlaganju donose spoznaje o sintaktostilistici i propituju mogućnosti istraživanja na ovoj razini. Polazi se od nužnosti trorazinske analize: popisivanje, opisivanje i vrednovanje. Raspravljaju se primjeri sintaktičke sinonimije (supostojanja različitih sintaktičkih obrazaca u istoj govornoj situaciji), sintaktičke polisemije (višeznačnosti sintaktičkoga obrasca) i sintaktičke homonimije (slučajnoga podudaranja sintaktičkih obrazaca različitih značenja). Komentira se (ne)postojanje sintaktostilističke norme i teškoće u utvrđivanju (ne)obilježenosti pojedinih sintagmi. Sintagmemi opisani u gramatikama bez stilističkih napomena najčešće su neutralni ; oni opisani uz stilističku napomenu su stilogeni, a problem je pristup neopisanim sintagmemima jer su među njima i nadindividualne stilogene mogućnosti i individualni ostvaraji, stilski markirane autorske konstrukcije, za što je nužno utvrditi mehanizme razlikovanja. U raspravu se uključuje i pojam sintaktostilističke kompetencije. Oprimjerenja provedenih sintaktostilističkih istraživanja složena su, u rasponu od graničnih područja morfosintakse, što najbolje pokazuu pomaci u padežnome sustavu, preko sintagmatskih transformacija do destrukturacija i restrukturacija na razini rečenice, uz vrlo često podizanje granica prema tekstu i diskursu. Ne manje su značajna i interdikurzivna miješanja. Oprimjerenja su u ovome izlaganju na književnim tekstovima različitih razdoblja, od Judite Marka Marulića preko Urote zrinsko-frankopanske Eugena Kumičića do Mirisa, zlata i tamjana i Pristajanja Slobodana Novaka te Tornja Ivana Kušana.

sintaktostilistika ; hrvatski jezik ; sintaktička sinonimija ; sintaktostilistička kompetencija

Rad je rezultat istraživanja na znanstvenom projektu MZOS-a br. 009-2263053-0916 i potpori Sveučilišta u Rijeci br. 13.04.1.2.03 voditeljice Diane Stolac.

engleski

Syntactostylistic topics

nije evidentirano

syntactostylistics ; Croatian language ; syntactic synonymy ; syntactostylistic competence

nije evidentirano

Podaci o prilogu

---.

2014.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Podaci o skupu

Međunarodni studentski skup Jezik u (ne)književnim djelima

pozvano predavanje

24.10.2014-25.10.2014

Rijeka, Hrvatska

Povezanost rada

Filologija