RAZLIKOVANJE KULTIVARA JEČMA SDS-ELEKTROFOREZOM I RP-HPLC METODOM (CROSBI ID 482105)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Jurković, Zorica ; Sudar, Rezica ; Šimić, Gordana ; Horvat, Daniela ; Kovačević, Josip
hrvatski
RAZLIKOVANJE KULTIVARA JEČMA SDS-ELEKTROFOREZOM I RP-HPLC METODOM
Najzastupljenije bjelančevine endosperma ječma su hordeini. Ove osnovne rezervne bjelančevine mogu se razdvojiti u tri grupe: B-hordeinske subjedinice bogate sumporom, C-hordeinske subjedinice siromašne sumporom i visokomolekularne D-hordeinske subjedinice. Pouzdana i točna identifikacija kultivara ječma (Hordeum vulgare L. ) je značajna za industije slada i piva, kao i za oplemenjivače, zbog toga što na proizvodnju slada i piva utječu osobine kultivara. Ispitane su dvije različite metode za razdvajanje bjelančevina zrna ječma topljivih u tris-puferu i njihova primjena za razlikovanje kultivara ječma: natrij dodecil sulfat (SDS) poliakrilamid gel elektroforeza (PAGE) i reverzna faza tekućinske kromatografija (RP-HPLC). Kombinirana uporaba obje metode omogućuje mnogo bolje razlikovanje kultivara ječma nego svaka od njih pojedinačno.
nije evidentirano
nije evidentirano
engleski
BARLEY CULTIVAR DISCRIMINATION BY SDS-ELECTROPHORESIS AND RP-HPLC METHOD
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
Podaci o prilogu
102-x.
1999.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Zbornik sažetaka
Mustapić, Zvonko
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Podaci o skupu
XXXV. Znanstveni skup hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem
predavanje
22.02.1999-25.02.1999
Opatija, Hrvatska