Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

UTJECAJ ALELSKE VARIJACIJE HMW GLUTENINSKIH SUBJEDINICA OS KULTIVARA PŠENICE NA SVOJSTVA TIJESTA (CROSBI ID 482104)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Sudar, Rezica ; Jurković, Zorica ; Horvat, Daniela ; Galonja, Marica ; Drezner, Georg UTJECAJ ALELSKE VARIJACIJE HMW GLUTENINSKIH SUBJEDINICA OS KULTIVARA PŠENICE NA SVOJSTVA TIJESTA // Zbornik sažetaka / Mustapić, Zvonko (ur.). Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 1999. str. 103-x

Podaci o odgovornosti

Sudar, Rezica ; Jurković, Zorica ; Horvat, Daniela ; Galonja, Marica ; Drezner, Georg

hrvatski

UTJECAJ ALELSKE VARIJACIJE HMW GLUTENINSKIH SUBJEDINICA OS KULTIVARA PŠENICE NA SVOJSTVA TIJESTA

Visokomolekularne (HMW) gluteninske subjedinice su poznate kao značajne komponente koje određuju funkcionalna svojstva pšeničnog brašna. Prema Paynu, iz sastava HMW gluteninskih subjedinica ustanovljeni su Glu-1 bodovi čiji stupanj povezanosti s ostalim parametrima kakvoće varira za pojedine zemlje. Količina pojedinih subjedinica također je važna za svojstva tijesta. Cilj rada bio je ispitati HMW gluteninske subjedinice OS kultivara pšenice i njihov utjecaj na svojstva tijesta. HMW gluteninske subjedinice 15 OS kultivara pšenice određene su natrij dodecilsulfat (SDS) poliakrilamid gel elektroforezom (PAGE) i Ultroscan laser densitometrom. Kakvoća pšenice ispitana je određivanjem: bjelančevina u zrnu, sedimentacijske vrijednosti, vlažnog glutena, gluten indeksa i reoloških svojstava tijesta. Za svaki kultivar izračunati su Glu-1 bodovi koji su korelirani sa parametrima kakvoće. Kod ispitanih OS kultivara nađeni su a, b, i c aleli u lokusu Glu-A1 koji kontroliraju sintezu subjedinica 1, 2* i N. Frekvencija ovih alela je 33, 6 i 61%. U lokusu Glu-B1 nađena su samo dva alela, b i c koji kontroliraju sintezu subjedinica 7+8 i 7+9. Njihova frekvencija bila je 39 i 61 %. U lokusu Glu-D1 također su nađena samo dva alela, a i d koji kontroliraju sintezu subjedinica 2+12 i 5+10, a frekvencija pojedinih alela bila je 83 i 17%. Zbrajanjem bodova kakvoće svake subjedinice dobiveni su Glu-1 bodovi, koji se kod ispitivanih kultivara kreću od 5-9. Zapažena je pozitivna korelacija između Glu-1 bodova i gluten indeksa i nekih ekstenzografskih svojstava tijesta ispitivanih kultivara pšenice.

nije evidentirano

nije evidentirano

engleski

EFFECT OF ALLELIC VARIATION AT HMW GLUTENIN SUBUNITS OF OS WHEAT CULTIVARS ON DOUGH PROPERTIES

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

Podaci o prilogu

103-x.

1999.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Zbornik sažetaka

Mustapić, Zvonko

Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

Podaci o skupu

XXXV. Znanstveni skup hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem

predavanje

22.02.1999-25.02.1999

Opatija, Hrvatska

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)