UTJECAJ ALELSKE VARIJACIJE HMW GLUTENINSKIH SUBJEDINICA OS KULTIVARA PŠENICE NA SVOJSTVA TIJESTA (CROSBI ID 482104)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Sudar, Rezica ; Jurković, Zorica ; Horvat, Daniela ; Galonja, Marica ; Drezner, Georg
hrvatski
UTJECAJ ALELSKE VARIJACIJE HMW GLUTENINSKIH SUBJEDINICA OS KULTIVARA PŠENICE NA SVOJSTVA TIJESTA
Visokomolekularne (HMW) gluteninske subjedinice su poznate kao značajne komponente koje određuju funkcionalna svojstva pšeničnog brašna. Prema Paynu, iz sastava HMW gluteninskih subjedinica ustanovljeni su Glu-1 bodovi čiji stupanj povezanosti s ostalim parametrima kakvoće varira za pojedine zemlje. Količina pojedinih subjedinica također je važna za svojstva tijesta. Cilj rada bio je ispitati HMW gluteninske subjedinice OS kultivara pšenice i njihov utjecaj na svojstva tijesta. HMW gluteninske subjedinice 15 OS kultivara pšenice određene su natrij dodecilsulfat (SDS) poliakrilamid gel elektroforezom (PAGE) i Ultroscan laser densitometrom. Kakvoća pšenice ispitana je određivanjem: bjelančevina u zrnu, sedimentacijske vrijednosti, vlažnog glutena, gluten indeksa i reoloških svojstava tijesta. Za svaki kultivar izračunati su Glu-1 bodovi koji su korelirani sa parametrima kakvoće. Kod ispitanih OS kultivara nađeni su a, b, i c aleli u lokusu Glu-A1 koji kontroliraju sintezu subjedinica 1, 2* i N. Frekvencija ovih alela je 33, 6 i 61%. U lokusu Glu-B1 nađena su samo dva alela, b i c koji kontroliraju sintezu subjedinica 7+8 i 7+9. Njihova frekvencija bila je 39 i 61 %. U lokusu Glu-D1 također su nađena samo dva alela, a i d koji kontroliraju sintezu subjedinica 2+12 i 5+10, a frekvencija pojedinih alela bila je 83 i 17%. Zbrajanjem bodova kakvoće svake subjedinice dobiveni su Glu-1 bodovi, koji se kod ispitivanih kultivara kreću od 5-9. Zapažena je pozitivna korelacija između Glu-1 bodova i gluten indeksa i nekih ekstenzografskih svojstava tijesta ispitivanih kultivara pšenice.
nije evidentirano
nije evidentirano
engleski
EFFECT OF ALLELIC VARIATION AT HMW GLUTENIN SUBUNITS OF OS WHEAT CULTIVARS ON DOUGH PROPERTIES
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
Podaci o prilogu
103-x.
1999.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Zbornik sažetaka
Mustapić, Zvonko
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Podaci o skupu
XXXV. Znanstveni skup hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem
predavanje
22.02.1999-25.02.1999
Opatija, Hrvatska