Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 73300

KVALITATIVNO ODREĐIVANJE GLIJADINA KULTIVARA PŠENICE RP-HPLC METODOM


Horvat, Daniela; Jurković, Zorica; Sudar, Rezica; Drezner, Georg; Šimić, Gordana; Pavlinić, Dinko
KVALITATIVNO ODREĐIVANJE GLIJADINA KULTIVARA PŠENICE RP-HPLC METODOM // Zbornik sažetaka / Kovačević, Vlado (ur.).
Zagrsb: Poljoprivredni fakultet Osijek, 2001. (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 73300 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
KVALITATIVNO ODREĐIVANJE GLIJADINA KULTIVARA PŠENICE RP-HPLC METODOM
(QUALITATIVE DETERMINATION OF GLIADIN COMPOSITION IN WHEAT CULTIVARS BY RP-HPLC)

Autori
Horvat, Daniela ; Jurković, Zorica ; Sudar, Rezica ; Drezner, Georg ; Šimić, Gordana ; Pavlinić, Dinko

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Zbornik sažetaka / Kovačević, Vlado - Zagrsb : Poljoprivredni fakultet Osijek, 2001

Skup
37. znanstveni skup hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 19-23.02.2001

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Sažetak
Glijadini su rezervni proteini pšenice topljivi u 70% etanolu. Prema sastavu glijadini predstavljaju kompleksnu smjesu monomernih polipeptida s molekularnim masama od 30 do 100 kDa. Reverzna faza tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti (RP-HPLC) je brza, ponovljiva, precizna tehnika visoke razlučivosti koja je u zadnjih dvadeset godina našla veliku primjenu u razdvajanju pšeničnih proteina prema njihovoj površinskoj hidrofobnosti.U praksi se koriste različiti sistemi nomenklature glijadina. Wieser i sur. glijadine su podijelili prema aminokiselinskom sastavu u četiri skupine: ω -1, 2 ; ω -5, α i γ . Glijadini kultivara pšenice su ekstrahirani 70% etanolom i kvantitativno analizirani na aparatu Perkin Elmer (Integral 4000)u kombinaciji s DA detektorom (210 nm)i Supelkosil LC-318 kolonom.. Glijadini su eluirani pri protoku 1, 0ml/min s linearnim gradijentom acetonitrilaod 28-56% kroz 55 min na 50°C. Glijadinski sastav pojedinog kultivara je neovisan o uvjetima rasta biljke, o temperaturi u vrijeme rasta, o količini proteina, zaprašivanju ili fumigaciji zrna, te o mrazu i naklijavanju sve do 44 sata. On je prvenstveno genetički određen, i kao takav se vrlo uspješno koristi za utvrđivanje kvalitativnih razlika između kultivara. Budući da većina pšeničnih kultivara ima specifičan glijadinski sastav ("fingerprint"), osim ako se radi o vrlo srodnim kultivarima, nepoznati kultivari mogu se identificirati prema njihovom kromatogramu. Ako postoji sumnja da je uzorak heterogen, zrna se moraju pojedinačno ispitati i rezultat se mora statistički obraditi.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
00730101

Ustanove:
Poljoprivredni institut Osijek


Citiraj ovu publikaciju

Horvat, Daniela; Jurković, Zorica; Sudar, Rezica; Drezner, Georg; Šimić, Gordana; Pavlinić, Dinko
KVALITATIVNO ODREĐIVANJE GLIJADINA KULTIVARA PŠENICE RP-HPLC METODOM // Zbornik sažetaka / Kovačević, Vlado (ur.).
Zagrsb: Poljoprivredni fakultet Osijek, 2001. (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
Horvat, D., Jurković, Z., Sudar, R., Drezner, G., Šimić, G. & Pavlinić, D. (2001) KVALITATIVNO ODREĐIVANJE GLIJADINA KULTIVARA PŠENICE RP-HPLC METODOM. U: Kovačević, V. (ur.)Zbornik sažetaka.
@article{article, editor = {Kova\v{c}evi\'{c}, V.}, year = {2001}, pages = {102}, keywords = {}, title = {KVALITATIVNO ODRE\DJIVANJE GLIJADINA KULTIVARA P\v{S}ENICE RP-HPLC METODOM}, keyword = {}, publisher = {Poljoprivredni fakultet Osijek}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, editor = {Kova\v{c}evi\'{c}, V.}, year = {2001}, pages = {102}, keywords = {}, title = {QUALITATIVE DETERMINATION OF GLIADIN COMPOSITION IN WHEAT CULTIVARS BY RP-HPLC}, keyword = {}, publisher = {Poljoprivredni fakultet Osijek}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font