Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

KVALITATIVNO ODREĐIVANJE GLIJADINA KULTIVARA PŠENICE RP-HPLC METODOM (CROSBI ID 482101)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Horvat, Daniela ; Jurković, Zorica ; Sudar, Rezica ; Drezner, Georg ; Šimić, Gordana ; Pavlinić, Dinko KVALITATIVNO ODREĐIVANJE GLIJADINA KULTIVARA PŠENICE RP-HPLC METODOM // Zbornik sažetaka / Kovačević, Vlado (ur.). Zagreb: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2001. str. 102-x

Podaci o odgovornosti

Horvat, Daniela ; Jurković, Zorica ; Sudar, Rezica ; Drezner, Georg ; Šimić, Gordana ; Pavlinić, Dinko

hrvatski

KVALITATIVNO ODREĐIVANJE GLIJADINA KULTIVARA PŠENICE RP-HPLC METODOM

Glijadini su rezervni proteini pšenice topljivi u 70% etanolu. Prema sastavu glijadini predstavljaju kompleksnu smjesu monomernih polipeptida s molekularnim masama od 30 do 100 kDa. Reverzna faza tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti (RP-HPLC) je brza, ponovljiva, precizna tehnika visoke razlučivosti koja je u zadnjih dvadeset godina našla veliku primjenu u razdvajanju pšeničnih proteina prema njihovoj površinskoj hidrofobnosti.U praksi se koriste različiti sistemi nomenklature glijadina. Wieser i sur. glijadine su podijelili prema aminokiselinskom sastavu u četiri skupine: ω -1, 2 ; ω -5, α i γ . Glijadini kultivara pšenice su ekstrahirani 70% etanolom i kvantitativno analizirani na aparatu Perkin Elmer (Integral 4000)u kombinaciji s DA detektorom (210 nm)i Supelkosil LC-318 kolonom.. Glijadini su eluirani pri protoku 1, 0ml/min s linearnim gradijentom acetonitrilaod 28-56% kroz 55 min na 50°C. Glijadinski sastav pojedinog kultivara je neovisan o uvjetima rasta biljke, o temperaturi u vrijeme rasta, o količini proteina, zaprašivanju ili fumigaciji zrna, te o mrazu i naklijavanju sve do 44 sata. On je prvenstveno genetički određen, i kao takav se vrlo uspješno koristi za utvrđivanje kvalitativnih razlika između kultivara. Budući da većina pšeničnih kultivara ima specifičan glijadinski sastav ("fingerprint"), osim ako se radi o vrlo srodnim kultivarima, nepoznati kultivari mogu se identificirati prema njihovom kromatogramu. Ako postoji sumnja da je uzorak heterogen, zrna se moraju pojedinačno ispitati i rezultat se mora statistički obraditi.

nije evidentirano

nije evidentirano

engleski

QUALITATIVE DETERMINATION OF GLIADIN COMPOSITION IN WHEAT CULTIVARS BY RP-HPLC

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

Podaci o prilogu

102-x.

2001.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Zbornik sažetaka

Kovačević, Vlado

Zagreb: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku

Podaci o skupu

37.Znanstveni skup Hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem

poster

19.02.2001-23.02.2001

Opatija, Hrvatska

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)