Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Pedijatrija danas: novosti u nas i u svijetu. Sindromi preklapanja-novosti u dijagnostici i liječenju (CROSBI ID 746063)

Druge vrste radova | ostalo

• Obrazovni materijal (nedefinirano )

Mustapić, Željka ; Frković, Marijan ; Jelušić-Dražić, Marija Pedijatrija danas: novosti u nas i u svijetu. Sindromi preklapanja-novosti u dijagnostici i liječenju / Tješić Drinković, Duška ; Vuković, Jurica ; Barišić, Nina (ur.). Zagreb: Medicinska naklada, 2012. 110..

Podaci o odgovornosti

Mustapić, Željka ; Frković, Marijan ; Jelušić-Dražić, Marija

Tješić Drinković, Duška ; Vuković, Jurica ; Barišić, Nina

hrvatski

Pedijatrija danas: novosti u nas i u svijetu. Sindromi preklapanja-novosti u dijagnostici i liječenju

Velik se broj bolesnika manifestira samo nekim znakovima i simptomima bolesti vezivnog tkiva (eng. connective tissue disease – CTD), ali im nedostaju ključni elementi da bi se uklopili u već poznate kliničke sindrome. Često se koristi termin „nediferencirana“ bolest vezivnog tkiva' kako bi se opisali ovakvi bolesnici. Termin je prvi upotrijebio Leroy i suradnici 1980. kako bi opisao ranu fazu CTD kada su nalazi bili nespecifični i nejasni. Prezentacija bolesnika može varirati od samo jednog kliničkog ili laboratorijskog nalaza, kao što je pozitivan nalaz ANA, pa sve do brojnih klničkih i seroloških značajki. Može doći do razvoja do tada nediferencirane CTD u klinički prepoznatljivu reumatsku bolest ili stanje može i dalje ostati nedovoljno jasno da bi se klasificiralo kao jedna od reumatskih bolesti. Termin sindrom preklapanja se ponekad miješa sa terminom nedefinirane bolesti vezivnog tkiva, a tipično se primjenjuje u bolesnika koji imaju dvije ili više jasno prepoznatljivih reumatskih bolesti. Iako se koncept čini jednostavnim, klasifikacija je ipak kontroverzna, npr. u slučaju bolesnika sa sistemskim lupus eritematozusom (SLE) u kojeg se nađe erozivni artritis postavlja se pitanje da li je erozivni artritis značajka postojanja i RA u istog bolesnika ili samo činjenica da erozivni artritis može biti dio slike SLE. Precizna povezanost ovakvih stanja zahtijeva dobro poznavanje genetike i patogeneze autoimunih stanja i bolesti vezivnog tkiva.

sindrom preklapanja; dijagnoza; liječenje; djeca

nije evidentirano

engleski

Pediatrics today. Overlap syndrome - new approach to diagnosis and treatment

nije evidentirano

overlap syndrome; diagnosis; treatment; children

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Zagreb: Medicinska naklada

110

2012.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Kliničke medicinske znanosti