Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 732418

Tehničko praćenje i održavanje sidrene armiranobetonske dijafragme „Moj Dvor“ u Zagrebu


Ivandić, Krešo; Lebo, Žaljko
Tehničko praćenje i održavanje sidrene armiranobetonske dijafragme „Moj Dvor“ u Zagrebu // Sanacija, tehničko praćenje i održavanje u geotehnici / Leo Matešić i Igor Sokolić (ur.).
Zagreb: Hrvatsko geotehničko društvo, 2013. str. 98-99 (pozvano predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)


Naslov
Tehničko praćenje i održavanje sidrene armiranobetonske dijafragme „Moj Dvor“ u Zagrebu
(Technical monitoring and maintenance of anchored reinforced concrete diaphragm wall "Moj Dvor" in Zagreb)

Autori
Ivandić, Krešo ; Lebo, Žaljko

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni

Izvornik
Sanacija, tehničko praćenje i održavanje u geotehnici / Leo Matešić i Igor Sokolić - Zagreb : Hrvatsko geotehničko društvo, 2013, 98-99

ISBN
978-953-95486-3-4

Skup
Sanacija, tehničko praćenje i održavanje u geotehnici

Mjesto i datum
Zadar, Hrvatska, 17.-19.10.2013

Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Dijafragma; sidro; tehničko praćenje; održavanje; pouzdanost; rokovi
(Diaphragm wall anchor; technical monitoring; maintenance; deadlines)

Sažetak
U radu je opisani postupak tehničkog praćenja i održavanja armiranobetonske sidrene dijafragme „Moj Dvor“ . Dijafragma je izvedena kao privremena potporna konstrukcija u urbanoj sredini grada Zagreba. Prikazan je tijek njezine izvedbe s naglaskom na uočene probleme, te načinima njihova rješavanja. Složenost zahvata je, među ostalim čimbenicima, određena i time što je bilo potrebno osigurati rad u suhom, šljunkovitom tlu, s kotom iskopa znatno ispod razine podzemne vode, a sve u neposrednoj blizini susjednih objekata. Na izvedbi dijafragme „Moj Dvor“ razabiru se dvije značajne specifičnosti. Prva se ogleda u činjenici da je tijekom izvedbe 1. faze došlo do nepredviđene obustave radova u trajanju više od 30 mjeseci kada je izvedena skoro polovica 1. reda geotehničkih sidara (od ukupno 2 reda predviđenih projektom). Druga je ta da su se više od goidnu dana bili obustavljeni radovi na izvedbi podzemnih etaža. Prva obustava radova (2006. god.) imala je za posljedicu potrebu korigiranja osnovnog rješenja, prije ponovnog nastavka radova. Spomenuta korekcija imala je za cilj kompenzaciju statičkog djelovanja izvedenih privremenih sidara. Osnovni prijepori bili su tvorbeni kroz činjenicu o nemogućnosti davanja pouzdanog zaključka u svezi procjene ponašanja geotehničkih sidara, a na okolnost višestrukog premašivanja planiranog vremenskog roka njihova statičkog djelovanja. Spomenuti, drugi nepredviđeni zastoj, traje od veljače 2010. godine do listopada 2010. god., kada se opažanja uredno provode. U slijedećem razdoblju obustavljena su sva mjerenja na sustavu tehničkog praćenja, bez nastavka građevinskih radova. Nepoštivanje uobičajenih i nužno potrebnih tehničkih postupaka i mjera u situacijama promjene svojstva potpornih konstrukcija u smislu svojstva trajanja obavljanja njezine funkcije ima za direktnu posljedicu neprihvatljivo narušavanje osnovnih kriterija propisane margine sigurnosti i pouzdanosti.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
GeologijaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Geotehnički fakultet, Varaždin,
Tehničko veleučilište u Zagrebu