Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Obiteljska medicina : sveučilišni udžbenik (CROSBI ID 746059)

Druge vrste radova | ostalo

• Obrazovni materijal (nedefinirano )

Katić, Milica ; Švob, Igor i suradnici Obiteljska medicina : sveučilišni udžbenik / Katić, Milica ; Švob, Igor (ur.). Zagreb: Alfa, 2013. 514..

Podaci o odgovornosti

Katić, Milica ; Švob, Igor i suradnici

Katić, Milica ; Švob, Igor

hrvatski

Obiteljska medicina : sveučilišni udžbenik

Udžbenik ima 511 stranica teksta, brojne autorske tabelarne prikaze, te grafičke priloge (algoritmi, dijagrami i drugo). Svaki prilog je popraćen primjerenim međunarodno dostupnim referencama čija je svrha dvojaka: dokumentirati dijelove teksta ali i pokazati studentu gdje može potražiti dodatne informacije. Osim dvoje glavnih urednika u izradi knjige su sudjelovala još 52 autora iz Hrvatske (20) i Slovenije (32). Svi su autori članovi akademskih zajednica sa svih sveučilišta u svojim državama. Udžbenik, osim predgovora ima naredne cjeline: Uvod, Bolesti i zdravstveni problemi, Organizacija ordinacije, Komunikacija u obiteljskoj medicini, Metode rada, Cjelovito zbrinjavanje, Djelovanje u zajednici, te Kvaliteta rada. U udžbenik su uključena 42 članka ; većina je rezultat zajedničkog rada hrvatskih i slovenskih autora, a 10 su prilozi hrvatskih autora.Ovaj je udžbenik nastao kao rezultat rada udruženja katedri obiteljske medicine koje je osnovano u Splitu pod imenom „Splitska inicijativa“ tijekom poslijediplomskoga tečaja “Suvremena medicinska nastava obiteljske medicine “ održanog u listopadu 2011. godine. U udžbeniku su opisani temeljni principi i specifičnosti obiteljske medicine: komunikacija, integracija prethodno stečenih znanja i vještina u rješavanju problema bolesnika, rješavanje raznolikih problema, specifični način odlučivanja i ostalo. Svi su članci oblikovani prema najmodernijim didaktičkim načelima: uvodno su istaknute najvažnije činjenice koje student mora naučiti, potom kroz kontinuirani prikaz problema bolesnika analizirane su najvažnije teorijske postavke i principi rada u zbrinjavanju bolesnika s tim problemom. Vrlo je važno istaći kako u prikazu kliničkih problema praktično nema ponavljanja jer su teorijske postavke koje je student morao naučiti u drugim kolegijima navedena kao stečeno znanje, a nisu ponavljane, primjerice epidemiologija, patofiziologija dijagnostika i terapija određene bolesti. Članci su na primjeren način koncentrirani na ono što je materia specifica obiteljske medicine. Takav pristup zapravo prikazuje obrazac rada liječnika obiteljske medicine te se može primijeniti i na opis drugih brojnih i raznolikih entiteta koje liječnici obiteljske medicine u cijelosti ili djelomice zbrinjavaju u svom praktičnom radu. Sadržaj u cijelosti obuhvaća sve dijelove programa i plana kolegija „Obiteljske medicina“ diplomskog studija medicine pri Sveučilištu u Zagrebu na Medicinskom fakultetu. Zbog svoje komprehenzivnosti, stručne i znanstvene utemeljenosti ovaj će udžbenik biti korisno štivo specijalizantima obiteljske medicine ali i liječnicima koji u praksi rade ovu struku.

Obiteljska medicina -- Udžbenik

nije evidentirano

engleski

Family medicne

nije evidentirano

Family medicine-textbook

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Zagreb: Alfa

514

2013.

nije evidentirano

objavljeno

978-953-297-486-7

Povezanost rada

Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita