Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Proizvodnja autohtonog češnjaka u cilju samodostatnosti i povećanja izvoza (CROSBI ID 618023)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Parađiković, Nada ; Tkalec, Monika ; Vinković, Tomislav ; Ćosić, Jasenka ; Teklić, Tihana ; Lončarić, Ružica ; Vinković Vrček, Ivana ; Štolfa, Ivna Proizvodnja autohtonog češnjaka u cilju samodostatnosti i povećanja izvoza // 3. zbornik sažetaka / Kralik, Gordana (ur.). Osijek: Grafika Osijek, 2013. str. 59-60

Podaci o odgovornosti

Parađiković, Nada ; Tkalec, Monika ; Vinković, Tomislav ; Ćosić, Jasenka ; Teklić, Tihana ; Lončarić, Ružica ; Vinković Vrček, Ivana ; Štolfa, Ivna

hrvatski

Proizvodnja autohtonog češnjaka u cilju samodostatnosti i povećanja izvoza

Češnjak (Allium sativum L.) je značajna povrćarska kultura jer posjeduje značajna antioksidativna svojstva. Kontinentalna Hrvatska je pogodna za proizvodnju lokalnih domaćih ozimih ekotipova koji se dobro i dugo skladište te imaju visoke prinose lukovice. Međutim, za brzo širenje proizvodnje domaćeg češnjaka potrebno je stvoriti dovoljno sadnog materijala u kratkom vremenskom periodu što je moguće in vitro umnožavanjem sadnog materijala. Ovaj način osigurava vrlo brzu multiplikaciju genetski identičnog kao i bez-virusnog sadnog materijala što je osnova moderne proizvodnje. Također, ovo istraživanje će se baviti utvrđivanjem najpovoljnije tehnologije uzgoja češnjaka iz ovakvog i klasičnog sadnog materijala na dvije lokacije u ovisnosti o analizi tla. U ovisnosti o faktorima istraživanja, između kojih su i više lokalnih ekotipova češnjaka, utvrđivati će se i antioksidativna aktivnost, sadržaj fenolnih spojeva i askorbinske kiseline koji utječu povoljno na ljudsko zdravlje. Posljedično, na lokacijama kontinentalne Hrvatske u vrlo kratkom vremenskom periodu moguće je dobiti kvalitetan češnjak visokih nutritivnih vrijednosti i dugog vijeka skladištenja za razliku od uvoznog češnjaka. Ovakav način proizvodnje će rezultirati povećanjem kvalitete i konkurentnosti domaće proizvodnje postizanjem samodostatnosti i povećanjem izvoza domaćeg češnjaka. Na kraju, dovoljne količine domaćeg češnjaka za preradu osigurati će lakše brendiranje tradicionalnih proizvoda i njihovu prepoznatljivost.

češnjak ; in vitro razmnožavanje ; antioksidativna aktivnost

nije evidentirano

engleski

Production of indigenous garlic in order to increase self-sufficiency and export

nije evidentirano

garlic ; in vitro propagation ; antioxidant activity

nije evidentirano

Podaci o prilogu

59-60.

2013.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

3. zbornik sažetaka

Kralik, Gordana

Osijek: Grafika Osijek

978-953-7871-18-5

Podaci o skupu

Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne hrane

poster

13.12.2013-13.12.2013

Osijek, Hrvatska

Povezanost rada

Biologija, Poljoprivreda (agronomija)