Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 732136

Proizvodnja autohtonog češnjaka u cilju samodostatnosti i povećanja izvoza


Parađiković, Nada; Tkalec, Monika; Vinković, Tomislav; Ćosić, Jasenka; Teklić, Tihana; Lončarić, Ružica; Vinković Vrček, Ivana; Štolfa, Ivna
Proizvodnja autohtonog češnjaka u cilju samodostatnosti i povećanja izvoza // 3. zbornik sažetaka / Kralik, Gordana (ur.).
Osijek: Grafika Osijek, 2013. str. 59-60 (poster, domaća recenzija, sažetak, ostalo)


Naslov
Proizvodnja autohtonog češnjaka u cilju samodostatnosti i povećanja izvoza
(Production of indigenous garlic in order to increase self-sufficiency and export)

Autori
Parađiković, Nada ; Tkalec, Monika ; Vinković, Tomislav ; Ćosić, Jasenka ; Teklić, Tihana ; Lončarić, Ružica ; Vinković Vrček, Ivana ; Štolfa, Ivna

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo

Izvornik
3. zbornik sažetaka / Kralik, Gordana - Osijek : Grafika Osijek, 2013, 59-60

ISBN
978-953-7871-18-5

Skup
Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne hrane

Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 13.12.2013

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Češnjak; in vitro razmnožavanje; antioksidativna aktivnost
(Garlic; in vitro propagation; antioxidant activity)

Sažetak
Češnjak (Allium sativum L.) je značajna povrćarska kultura jer posjeduje značajna antioksidativna svojstva. Kontinentalna Hrvatska je pogodna za proizvodnju lokalnih domaćih ozimih ekotipova koji se dobro i dugo skladište te imaju visoke prinose lukovice. Međutim, za brzo širenje proizvodnje domaćeg češnjaka potrebno je stvoriti dovoljno sadnog materijala u kratkom vremenskom periodu što je moguće in vitro umnožavanjem sadnog materijala. Ovaj način osigurava vrlo brzu multiplikaciju genetski identičnog kao i bez-virusnog sadnog materijala što je osnova moderne proizvodnje. Također, ovo istraživanje će se baviti utvrđivanjem najpovoljnije tehnologije uzgoja češnjaka iz ovakvog i klasičnog sadnog materijala na dvije lokacije u ovisnosti o analizi tla. U ovisnosti o faktorima istraživanja, između kojih su i više lokalnih ekotipova češnjaka, utvrđivati će se i antioksidativna aktivnost, sadržaj fenolnih spojeva i askorbinske kiseline koji utječu povoljno na ljudsko zdravlje. Posljedično, na lokacijama kontinentalne Hrvatske u vrlo kratkom vremenskom periodu moguće je dobiti kvalitetan češnjak visokih nutritivnih vrijednosti i dugog vijeka skladištenja za razliku od uvoznog češnjaka. Ovakav način proizvodnje će rezultirati povećanjem kvalitete i konkurentnosti domaće proizvodnje postizanjem samodostatnosti i povećanjem izvoza domaćeg češnjaka. Na kraju, dovoljne količine domaćeg češnjaka za preradu osigurati će lakše brendiranje tradicionalnih proizvoda i njihovu prepoznatljivost.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biologija, Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove
Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada, Zagreb,
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek,
Sveučilište u Osijeku - Odjel za biologiju