Urod zrna i parametri kvalitete OS-genotipova golozrnog ječma (CROSBI ID 618021)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Lalić, Alojzije ; Abičić, Ivan ; Šimić, Gordana ; Horvat, Daniela ; Krstanović, Vinko ; Jukić, Marko ; Tišma, Marina ; Radan, Zvonko ; Ibraković, Vehid ; Kovačević, Josip
hrvatski
Urod zrna i parametri kvalitete OS-genotipova golozrnog ječma
Na Poljoprivrednom institutu Osijek (PIO) kreirane su linije (9) ozimog golozrnog ječma koje se nalaze u mikropokusima, proizvodnim pokusima kod poljoprivrednih proizvođača, a u postupku priznavanja i zaštite novih biljnih sorti u Republici Hrvatskoj je linija Osk.4.1/189GZ-10 (Matko). U pokusima na pokušalištu Instituta u razdoblju od 2010. do 2013. godine ispitivane su linije ozimog golozrnog ječma i sorte pljevičaste forme zrna. Istraživanja ukazuju da linije Osk.4.1/189GZ-10, Osk.4.1/184GZ-10, Osk.4.1/186GZ-10 golozrnog ječma ostvaruju urod zrna na razini standardnih sorti pljevičaste forme zrna uz višu hektolitarsku masu zrna (68, 60-80, 60 kg) u odnosu na sorte pljevičaste forme zrna (59, 30-70, 20 kg). Linija Matko ističe se višim udjelom zrna I klase (56, 19-89, 91%), masom 1000 zrna (46, 30-51, 22 g), sadržajem proteina (13, 20-15, 10%). Na uzorcima golozrnog ječma provedeno je mikroslađenje, a rezultati analize slada ukazuju na visoki sadržaj ekstrakta, te slabije citolitičke i proteolitičke parametre slada u odnosu na kvalitetne pivarske sorte ječma. Naročito visok sadržaj ekstrakta (86, 3%) imala je linija Osk.4.1/179GZ-10 uz nižu viskoznost slada u odnosu na ostale ispitivane linije golozrnog ječma. Analiza sadržaja β-glukana u zrnu ječma ukazuje da linije Matko (5, 42 g/100 g.s.t.) i Osk.4.1/186GZ-10 (5, 27 g/100 g.s.t.) imaju viši sadržaj β-glukana u zrnu u odnosu na sortu Bingo (4, 24 g/100 g.s.t.) najvišeg ostvarenog sadržaja β-glukana kod sorti pljevičaste forme zrna
golozrni ječam; genotip; urod; kvaliteta
nije evidentirano
engleski
Grain yield and quality parameters of hulless OS-genotypes of barley
nije evidentirano
hulless barley; genotype; yield; quality
nije evidentirano
Podaci o prilogu
70-71.
2014.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Zbornik sažetaka 49. hrvatskog i 9. međunarodnog simpozija agronoma
Marić, Sonja ; Lončarić, Zdenko
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
978-953-7871-23-9
Podaci o skupu
49. Hrvatski i 9. međunarodni simpozij agronoma
predavanje
16.02.2014-21.02.2014
Dubrovnik, Hrvatska