Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Urod zrna i parametri kvalitete OS-genotipova golozrnog ječma (CROSBI ID 618021)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Lalić, Alojzije ; Abičić, Ivan ; Šimić, Gordana ; Horvat, Daniela ; Krstanović, Vinko ; Jukić, Marko ; Tišma, Marina ; Radan, Zvonko ; Ibraković, Vehid ; Kovačević, Josip Urod zrna i parametri kvalitete OS-genotipova golozrnog ječma // Zbornik sažetaka 49. hrvatskog i 9. međunarodnog simpozija agronoma / Marić, Sonja ; Lončarić, Zdenko (ur.). Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2014. str. 70-71

Podaci o odgovornosti

Lalić, Alojzije ; Abičić, Ivan ; Šimić, Gordana ; Horvat, Daniela ; Krstanović, Vinko ; Jukić, Marko ; Tišma, Marina ; Radan, Zvonko ; Ibraković, Vehid ; Kovačević, Josip

hrvatski

Urod zrna i parametri kvalitete OS-genotipova golozrnog ječma

Na Poljoprivrednom institutu Osijek (PIO) kreirane su linije (9) ozimog golozrnog ječma koje se nalaze u mikropokusima, proizvodnim pokusima kod poljoprivrednih proizvođača, a u postupku priznavanja i zaštite novih biljnih sorti u Republici Hrvatskoj je linija Osk.4.1/189GZ-10 (Matko). U pokusima na pokušalištu Instituta u razdoblju od 2010. do 2013. godine ispitivane su linije ozimog golozrnog ječma i sorte pljevičaste forme zrna. Istraživanja ukazuju da linije Osk.4.1/189GZ-10, Osk.4.1/184GZ-10, Osk.4.1/186GZ-10 golozrnog ječma ostvaruju urod zrna na razini standardnih sorti pljevičaste forme zrna uz višu hektolitarsku masu zrna (68, 60-80, 60 kg) u odnosu na sorte pljevičaste forme zrna (59, 30-70, 20 kg). Linija Matko ističe se višim udjelom zrna I klase (56, 19-89, 91%), masom 1000 zrna (46, 30-51, 22 g), sadržajem proteina (13, 20-15, 10%). Na uzorcima golozrnog ječma provedeno je mikroslađenje, a rezultati analize slada ukazuju na visoki sadržaj ekstrakta, te slabije citolitičke i proteolitičke parametre slada u odnosu na kvalitetne pivarske sorte ječma. Naročito visok sadržaj ekstrakta (86, 3%) imala je linija Osk.4.1/179GZ-10 uz nižu viskoznost slada u odnosu na ostale ispitivane linije golozrnog ječma. Analiza sadržaja β-glukana u zrnu ječma ukazuje da linije Matko (5, 42 g/100 g.s.t.) i Osk.4.1/186GZ-10 (5, 27 g/100 g.s.t.) imaju viši sadržaj β-glukana u zrnu u odnosu na sortu Bingo (4, 24 g/100 g.s.t.) najvišeg ostvarenog sadržaja β-glukana kod sorti pljevičaste forme zrna

golozrni ječam; genotip; urod; kvaliteta

nije evidentirano

engleski

Grain yield and quality parameters of hulless OS-genotypes of barley

nije evidentirano

hulless barley; genotype; yield; quality

nije evidentirano

Podaci o prilogu

70-71.

2014.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Zbornik sažetaka 49. hrvatskog i 9. međunarodnog simpozija agronoma

Marić, Sonja ; Lončarić, Zdenko

Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku

978-953-7871-23-9

Podaci o skupu

49. Hrvatski i 9. međunarodni simpozij agronoma

predavanje

16.02.2014-21.02.2014

Dubrovnik, Hrvatska

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija