Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Određivanje biogenog amina, histamina, u uzorcima konzervirane ribe tekućinskom kromatografijom visoke djelotvornosti (CROSBI ID 617865)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Bevardi, Martina ; Bošnir, Jasna ; Horvat, Gordana ; Serdar, Sonja ; Brkić, Danijel Određivanje biogenog amina, histamina, u uzorcima konzervirane ribe tekućinskom kromatografijom visoke djelotvornosti. 2013

Podaci o odgovornosti

Bevardi, Martina ; Bošnir, Jasna ; Horvat, Gordana ; Serdar, Sonja ; Brkić, Danijel

hrvatski

Određivanje biogenog amina, histamina, u uzorcima konzervirane ribe tekućinskom kromatografijom visoke djelotvornosti

Cilj i svrha: Validirati metodu za određivanje histamina, te u u uzorcima konzervirane ribe odrediti količine biogenog amina histamina. Dobivene rezultate usporediti s postojećim zakonskim propisima i utvrditi njihovu zdravstvenu ispravnost. Materijali i metode: Uzorci su analizirani tekućinskom kromatografijom s DA detektorom. Metoda je validirana na slijedeće parametre: granicu kvantifikacije, iskorištenje, preciznost, linearnost, robusnost. Analizirano je 258 uzoraka konzervirane ribe tijekom 2012. i 2013. godine. Rezultati: Svi parametri validacije su zadovoljili zadane kriterije prihvatljivost. Od ukupnog broja analiziranih uzoraka konzervirane ribe, oko 30% bilo je pozitivno na prisutnost histamina s tim da je kod 25 uzoraka zabilježena koncentracija iznosila više od najviše dopuštene količine (NDK) koje propisuje Pravilnik o mikrobiološkim kriterijima za hranu (NN 74/2008.). Najviša zabilježena koncentracija iznosila je 223 mgkg-1 što je dva puta veće od NDK. Ostalih 70% uzoraka bilo je ispod granice kvantifikacije određene za navedenu metodu Zaključak: Histamin je biogeni amin koji se najčešće može pronaći u ribi, vinu, pivu, kiselom kupusu, sirevima, fermentiranim mesnim proizvodima, sojinim proizvodima. Karakterističan je za plavu ribu: tunjevinu, skušu, srdelu i inćun. Kod ljudi histamin može izazvati alergijske reakcije. Oko 95% histamina unesenog u organizam preko probavnog sustava crijevne bakterije acetiliraju i razgrade, te ga na taj način inaktiviraju, no ipak sigurno trovanje histaminom izazivaju količine od 60 do 100 mgkg-1 konzumne ribe. Kako je konzervirana riba relativno učestala namirnicama u prehrani izuzetno je važno provoditi redovite kontrole na prisutnost navedenog toksina.

histamin; HPLC; konzervirana riba

nije evidentirano

engleski

Determination of biogenic amine histamine, in samples of canned fish using high performance liquid chromatography

nije evidentirano

histamine; HPLC; canned fish

nije evidentirano

Podaci o prilogu

2013.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Podaci o skupu

19th International Symposium on Separation Science. New Achivements in Chromatography

poster

25.09.2013-28.09.2013

Poreč, Hrvatska

Povezanost rada

nije evidentirano