Određivanje biogenog amina, histamina, u uzorcima konzervirane ribe tekućinskom kromatografijom visoke djelotvornosti (CROSBI ID 617865)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Bevardi, Martina ; Bošnir, Jasna ; Horvat, Gordana ; Serdar, Sonja ; Brkić, Danijel
hrvatski
Određivanje biogenog amina, histamina, u uzorcima konzervirane ribe tekućinskom kromatografijom visoke djelotvornosti
Cilj i svrha: Validirati metodu za određivanje histamina, te u u uzorcima konzervirane ribe odrediti količine biogenog amina histamina. Dobivene rezultate usporediti s postojećim zakonskim propisima i utvrditi njihovu zdravstvenu ispravnost. Materijali i metode: Uzorci su analizirani tekućinskom kromatografijom s DA detektorom. Metoda je validirana na slijedeće parametre: granicu kvantifikacije, iskorištenje, preciznost, linearnost, robusnost. Analizirano je 258 uzoraka konzervirane ribe tijekom 2012. i 2013. godine. Rezultati: Svi parametri validacije su zadovoljili zadane kriterije prihvatljivost. Od ukupnog broja analiziranih uzoraka konzervirane ribe, oko 30% bilo je pozitivno na prisutnost histamina s tim da je kod 25 uzoraka zabilježena koncentracija iznosila više od najviše dopuštene količine (NDK) koje propisuje Pravilnik o mikrobiološkim kriterijima za hranu (NN 74/2008.). Najviša zabilježena koncentracija iznosila je 223 mgkg-1 što je dva puta veće od NDK. Ostalih 70% uzoraka bilo je ispod granice kvantifikacije određene za navedenu metodu Zaključak: Histamin je biogeni amin koji se najčešće može pronaći u ribi, vinu, pivu, kiselom kupusu, sirevima, fermentiranim mesnim proizvodima, sojinim proizvodima. Karakterističan je za plavu ribu: tunjevinu, skušu, srdelu i inćun. Kod ljudi histamin može izazvati alergijske reakcije. Oko 95% histamina unesenog u organizam preko probavnog sustava crijevne bakterije acetiliraju i razgrade, te ga na taj način inaktiviraju, no ipak sigurno trovanje histaminom izazivaju količine od 60 do 100 mgkg-1 konzumne ribe. Kako je konzervirana riba relativno učestala namirnicama u prehrani izuzetno je važno provoditi redovite kontrole na prisutnost navedenog toksina.
histamin; HPLC; konzervirana riba
nije evidentirano
engleski
Determination of biogenic amine histamine, in samples of canned fish using high performance liquid chromatography
nije evidentirano
histamine; HPLC; canned fish
nije evidentirano
Podaci o prilogu
2013.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Podaci o skupu
19th International Symposium on Separation Science. New Achivements in Chromatography
poster
25.09.2013-28.09.2013
Poreč, Hrvatska