Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 730983

Vojna povijest od Napoleona do suvremenih vojnih sustava


Dukovski, Darko; Dukovski, Vedran
Vojna povijest od Napoleona do suvremenih vojnih sustava, Pula: Nova Istra Istarski ogranak Društva hrvatskih književnika, 2014 (monografija)


Naslov
Vojna povijest od Napoleona do suvremenih vojnih sustava
(Military history from Napoleon to modern military systems)

Autori
Dukovski, Darko ; Dukovski, Vedran

Vrsta, podvrsta i kategorija knjige
Autorske knjige, monografija, strucna

Izdavač
Nova Istra Istarski ogranak Društva hrvatskih književnika

Grad
Pula

Godina
2014

Stranica
804

ISBN
978-953-6858-56-9

Ključne riječi
vojna povijest
(military history)

Sažetak
Vojna povijest, premda shvaćena kao politička, a počesto i kao društvena, najraniji je oblik pisana bilježenja povijesti civilizacije i gotovo se isključivo, sve do sredine 19. stoljeća, bavila bitkama, ratovima, vojskovođama i vojnim snagama, ali vrlo rijetko i običnim vojnicima. Razlog nepostojanja posebne, vojne povijesti u predindustrijsko vrijeme jest taj što su antička, srednjovjekovna i rana novovjekovna društva bila ustvari društva organizirana za rat i u stalnome ratu pa su njihove društvene strukture i vojne aktivnosti bile neodvojive. Riječ je dakle bila o općoj, a ne vojnoj povijesti. Prema tome, čini se da je vojna povijest kao zasebna disciplina, znanstveni „luksuz“ ili ekscentričnost nevojničkih, neratnih i mirnih društava, što upućuje na zaključak da je moderna i suvremena civilizacija prolazila i prolazi duljim razdobljem mira s obzirom na procvat ove povijesne discipline. Zaključak, dakako, zavarava, jer na djelu je temeljna potreba da proučavajući povijest ratovanja i oružanih snaga pokušamo razumjeti zašto je naša civilizacija takva kakva jest i kakva bi mogla biti, odnosno kako se vojska kao specifična institucija iz hermetičnosti s početka 19. i prve polovice 20. stoljeća uključivala i uključuje u civilno društvo druge polovice 20. i prvih godina 21. stoljeća. Kao udžbenik vojne povijesti, knjiga nudi i objašnjava raznolikost i mijene vojne teorije i doktrine te njihovu primjenu u praksi tijekom 19. i 20. stoljeća, razdoblja najvećih društvenih, političkih, gospodarskih, geopolitičkih, tehničkih i tehnoloških promjena. Uspoređuje i objašnjava uzroke i posljedice razvoja oružja, vojne opreme, promjena u odnosima i interakciji civilnoga društva i vojske te utjecaja oružanih sukoba i razvoja tehnologije i znanosti na promjene u vojnoj organizaciji.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PovijestPOVEZANOST RADA


Ustanove
Filozofski fakultet, Rijeka

Profili:

Avatar Url Darko Dukovski (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Dukovski, Darko; Dukovski, Vedran
Vojna povijest od Napoleona do suvremenih vojnih sustava, Pula: Nova Istra Istarski ogranak Društva hrvatskih književnika, 2014 (monografija)
Dukovski, D. & Dukovski, V. (2014) Vojna povijest od Napoleona do suvremenih vojnih sustava. Pula, Nova Istra Istarski ogranak Društva hrvatskih književnika.
@book{book, year = {2014}, pages = {804}, keywords = {military history}, isbn = {978-953-6858-56-9}, title = {Military history from Napoleon to modern military systems}, keyword = {military history}, publisher = {Nova Istra Istarski ogranak Dru\v{s}tva hrvatskih knji\v{z}evnika}, publisherplace = {Pula} }