Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 730857

Usporedba tjelesnog i trofejnog razvoja srne (Capreolus capreolus L.) u lovištima IV/9 "Pokupski bazen" i IV/22 "Petrova gora"


Ofner, Albert; Grubešić, Marijan; Krapinec, Krešimir; Konjević, Dean
Usporedba tjelesnog i trofejnog razvoja srne (Capreolus capreolus L.) u lovištima IV/9 "Pokupski bazen" i IV/22 "Petrova gora" // Šumarski list : znanstveno-stručno i staleško glasilo Hrvatskoga šumarskog društva, 88 (2014), 7-8; 363-369 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)


Naslov
Usporedba tjelesnog i trofejnog razvoja srne (Capreolus capreolus L.) u lovištima IV/9 "Pokupski bazen" i IV/22 "Petrova gora"
(Comparation of body and trophy development of roe deer (Capreolus capreolus l.) in hunting grounds IV/9 "Pokupski bazen" and IV /22 "Petrova gora")

Autori
Ofner, Albert ; Grubešić, Marijan ; Krapinec, Krešimir ; Konjević, Dean

Izvornik
Šumarski list : znanstveno-stručno i staleško glasilo Hrvatskoga šumarskog društva (0373-1332) 88 (2014), 7-8; 363-369

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Srna obična; tjelesna masa; trofejna vrijednost
(Roe deer; body weight; trophy value)

Sažetak
Cilj istraživanja bio je u dva lovišta, različitih tipova i stanišnih uvjeta usporediti tjelesni i trofejni razvoj jedne od glavnih vrsta krupne divljači – srne obične. Istraživanje je provedeno u dva lovišta kojima gospodare Hrvatske šume d.o.o., Uprava šuma Podružnica Karlovac, u državnom otvorenom lovištu broj IV/9 "POKUPSKI BAZEN" i državnom otvorenom lovištu broj IV/22 "PETROVA GORA". Podaci su prikupljani na temelju redovitog planiranog odstrjela tijekom tri lovne godine, počevši s lovnom godinom 2006/2007. Istraživanje je nastavljeno u lovnoj godini 2007/2008. i 2008/2009. Divljač je odstrjeljivana sukladno propisu lovnogospodarske osnove za pojedino lovište. U razdoblju od tri lovne godine analizirano je 209 jedinki srneće divljači. Sve istraživane jedinke razvrstane su prema dobi u pet kategorija (mladunčad, pomladak, mladi, srednjedobni i zreli). Odstrijeljene jedinke su u najkraćem vremenu dopremljene u objekt za uskladištenje trupova odstrijeljene krupne divljači, u kojem su iste izvagane. Muškim grlima dobnih razreda mlada, srednjedobna i zrela grla trofeje su nakon obrade ocjenjivane prema važećem Pravilniku o načinu ocjenjivanja trofeja divljači, obrascu trofejnog lista, vođenju evidencije o trofejima divljači i izvješću o ocijenjenim trofejima (Anonimus, 2006b.). Rezultati provedenog istraživanja ukazuju da postoji značajna razlika između promatranih lovišta u tjelesnoj masi srna pojedinih dobnih kategorija. Trofejna vrijednost mladih i srednjedobnih srnjaka bila je viša u lovištu br. IV/9 "POKUPSKI BAZEN", dok je trofejna vrijednost zrelih srnjaka bila viša u lovištu br. IV/22 "PETROVA GORA". Ove vrijednosti odraz su ponajprije uzgojnih zahvata (uzgojni odstrjel). U predstojećem razdoblju, s većim uzorkom trofejnih grla, bit će potrebno razlučiti u analizama grla iz uzgojnog odstrjela od grla trofejnog odstrjela, čime će se jasnije pokazati eventualna razlika između ova dva lovišta, a kao odraz stanišnih uvjeta.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
ŠumarstvoPOVEZANOST RADA


Ustanove
Veterinarski fakultet, Zagreb,
Šumarski fakultet, Zagreb

Časopis indeksira:


  • Web of Science Core Collection (WoSCC)
    • Science Citation Index Expanded (SCI-EXP)
    • SCI-EXP, SSCI i/ili A&HCI
  • Scopus