Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Hiperbarična oksigenoterapija u liječenju nekih bolesti i stanja s kojima se susreće liječnik obiteljske medicine (CROSBI ID 617750)

Prilog sa skupa u zborniku | stručni rad | domaća recenzija

Jurčević, Zora ; Kašuba Lazić, Đurđica Hiperbarična oksigenoterapija u liječenju nekih bolesti i stanja s kojima se susreće liječnik obiteljske medicine // Sekundarna prevencija kardiovaskularnih bolesti.Zbornik radova. Četrnaesti kongres društva obiteljskih doktora Hrvatskog liječničkog zbora. / Soldo, Dragan (ur.). Zagreb: Redak, 2014. str. 265-280

Podaci o odgovornosti

Jurčević, Zora ; Kašuba Lazić, Đurđica

hrvatski

Hiperbarična oksigenoterapija u liječenju nekih bolesti i stanja s kojima se susreće liječnik obiteljske medicine

Hiperbarična oksigenacija (HBO) je udisanje stopostotnog kisika u hiperbaričnim komorama (barokomorama) na tlakovima većim od 1 bara. Do sredine prošlog stoljeća primjena hiperbarične oksigenoterapije (HBOT) bila je indicirana prvenstveno za liječenje disbarizma, plinske gangrene te akutnog otrovanja ugljičnim monoksidom, no danas, zahvaljujući rezultatima niza znanstvenih istraživanja broj bolesti i stanja pogodnih za liječenje s HBOT znatno je proširen. U Hrvatskoj se HBOT primjenjuje kod bolesti i stanja koja se nalaze na Hrvatskoj listi za primjenu HBOT, a troškove liječenja bolesti s te liste u cijelosti pokriva Hrvatsko zdravstveno osiguranje (HZZO). U ovom će se članku naglasak staviti na mogućnosti hiperbarične oksigenoterapije samo onih bolesti i stanja s Liste s kojima se liječnik obiteljske medicine (LOM) češće susreće u svakodnevnom radu poput kroničnih rana, dijabetičkog stopala, kroničnog osteomijelitisa, glaukoma otvorenog kuta, iznenadne gluhoće, Bellove pareze te Crohnove bolesti i ulceroznog kolitisa. Prikazat će se dosadašnje spoznaje o učincima i ishodima liječenja, mehanizamima i principima djelovanja hiperbarične oksigenoterapije te indikacijama i kontraindikacijama za njezinu primjenu. Budući da bolnički specijalist pojedine specijalnosti u podijeljenoj skrbi za bolesnika daje svoje mišljenje o primjeni HBOT-a za one bolesti i stanja koja se nalaze u domeni njegove specijalnosti, cilj ovog članka je prikazati dosege i ograničenja primjene HBOT-a za ona stanja koja je bitno da LOM prepozna kao stanja pogodna za liječenje HBOT-om i pravovremeno uputi pacijenta na konzilijarno mišljenje.

hiperbarična oksigenoterapija; liječnik opće/obiteljske medicine;

nije evidentirano

engleski

Hyperbaric oxygen therapy in the treatment of certain diseases and conditions encountred by family phisician

nije evidentirano

hyperbaric oxygen therapy; general practitioner

nije evidentirano

Podaci o prilogu

265-280.

2014.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Sekundarna prevencija kardiovaskularnih bolesti.Zbornik radova. Četrnaesti kongres društva obiteljskih doktora Hrvatskog liječničkog zbora.

Soldo, Dragan

Zagreb: Redak

978-953-7789-03-9

Podaci o skupu

Četrnaesti kongres Hrvatskog društva obiteljskih doktora Hrvatskog liječničkog zbora

predavanje

03.10.2014-05.10.2014

Zagreb, Hrvatska

Povezanost rada

Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita