Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj sorte na antioksidacijska svojstva ekstrakata lišća masline (CROSBI ID 392431)

Ocjenski rad | diplomski rad

Vidaić, Marina Utjecaj sorte na antioksidacijska svojstva ekstrakata lišća masline / Katalinić, Višnja (mentor); Skroza, Danijela (neposredni voditelj). Split, Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu, . 2014

Podaci o odgovornosti

Vidaić, Marina

Katalinić, Višnja

Skroza, Danijela

hrvatski

Utjecaj sorte na antioksidacijska svojstva ekstrakata lišća masline

Primjena lišća masline u liječenju različitih bolesti poznata je još od davnina. Pozitivni učinci lišća masline povezuju se s bioaktivnim polifenolima koji u posljednje vrijeme privlače veliku pozornost zbog svoje izvanredne antioksidacijske aktivnosti. Ekstrakt lista masline bogati je izvor vitamina i minerala uključujući vitamin C, *β*-karoten, selen, krom i cink. Također, lišće masline sadrži fenolne spojeve: oleuropein, hidroksitirosol, tirosol, rutin, luteolin, apigenin koji imaju terapeutsko djelovanje. Najatraktivniji spoj u lišću masline je oleuropein, gorki monoterpenski glukozid. Upravo su oleuropeinu i produktima njegove hidrolitičke razgradnje dokazana dobra antimikrobna djelovanja. Za spojeve prisutne u lišću masline općenito se smatra da jačaju imunološki sustav, povećavaju energiju organizma, posjeduju antivirusno, antiparazitsko, antibakterijsko i antifungalno djelovanje, smanjuje ili čak sasvim uklanjaju mnoge zdravstvene probleme ; smanjuju krvni tlak, koncentraciju šećera u krvi, te nivo LDL-a koji se povezuje s nastankom krvožilnih i srčanih oboljenja. Cilj ovog diplomskog rada bio je odrediti fenolni sastav i antioksidacijski potencijal ekstrakata lišća masline primjenom različitih spektrofotometrijskih metoda. Rezultati određivanja ukupnih fenola dali su vrlo visoke vrijednosti koje ukazuju na odličan fenolni potencijal ekstrakta ali također ukazuju i na značajne razlike među sortama u sadržaju navedenih spojeva. Najveći sadržaj ukupnih fenola pronađen je u ekstraktu lišća sorte Koroneiki. Visoka koncentracija fenolnih spojeva u uzorcima rezultirala je izrazito dobrim antioksidacijskim svojstvima što je dokazano svim korištenim metodama. Temeljem dobivenih rezultata može se zaključiti da su ekstrakti lišća masline bogat izvor vrlo vrijednih fitokemikalija, tj. fenolnih spojeva s izrazito dobrim biološkim svojstvima te se kao takvi mogu koristiti kao prirodni antioksidansi u prehrambenoj, kozmetičkoj ili farmaceutskoj industriji.

lišće masline; fenoli; oleuropein; antioksidansi

nije evidentirano

engleski

Influence of the variety on antioxidant properties of olive leaf extracts

nije evidentirano

olive leaf; phenolics; oleuropein; antioxidants

nije evidentirano

Podaci o izdanju

44

31.10.2014.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu

Split

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija