Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Živi svijet 4 – Genetika. Evolucija. Ekologija. (udžbenik biologije za četvrti razred gimnazije) (CROSBI ID 746033)

Druge vrste radova | ostalo

• Obrazovni materijal (nedefinirano )

Jelenić, Srećko ; Kerovec, Mladen ; Mihaljević Zlatko ; Ternjej Ivančica ; Mitrikeski, Petar Tomev Živi svijet 4 – Genetika. Evolucija. Ekologija. (udžbenik biologije za četvrti razred gimnazije) / Zidanić, Marija Odak (ur.). Zagreb: Profil International, 2014. 310..

Podaci o odgovornosti

Jelenić, Srećko ; Kerovec, Mladen ; Mihaljević Zlatko ; Ternjej Ivančica ; Mitrikeski, Petar Tomev

Zidanić, Marija Odak

hrvatski

Živi svijet 4 – Genetika. Evolucija. Ekologija. (udžbenik biologije za četvrti razred gimnazije)

Knjiga koju držite u rukama nastala je suradnjom genetičara i ekologa (evolucija se nametnula sama od sebe kao nužno polje ispreplitanja osnovnih genetičkih i ekoloških saznanja). Budući da smo i jedni i drugi biolozi po svojem osnovnom pozivu, nije nam bilo teško usuglasiti vlastite poglede na modernu biologiju. A to je upravo ono što je izdavačka kuća i htjela postići ovim izdanjem Živoga svijeta. Moderna je biologija nadasve dinamično, a možda trenutačno i najdinamičnije područje znanstvenih istraživanja i promišljanja koje – zbog brzoga razvoja tehnološkoga društva – nužno utječe na cjelokupni način života današnjega čovjeka. Stoga se s ovom knjigom učenike htjelo usput i osvijestiti o snazi i posljedicama brzoga tehnološkog razvoja društva na ukupnoj svjetskoj razini. Razumije se da je ovo ipak samo udžbenik za srednju školu te da je prvenstveno okrenut jednostavnom prikazivanju osnovnoga znanja o trima navedenim znanstvenim područjima u biologiji današnjice: genetici, evoluciji i ekologiji. U svezi s tim valja napomenuti da je osnovno znanje ovdje prikazano s istančanom kakvoćom koja treba privući ne samo učenike već i njihove nastavnike. S druge strane, u ovo izdanje Živoga svijeta nastojali smo unijeti i novine kako bismo na učenike djelovali dvojako. Najprije smo željeli sam proces usvajanja znanja načiniti poticajnim te smo u osnovni tekst uveli i jednostavan prikaz najnovijih dostignuća biologije 21. stoljeća. No istovremeno smo knjigu začinili zanimljivostima i povijesnim crticama da učenicima (ali i nastavnicima) ukažemo na romantična vremena nastajanja spomenutih znanstvenih područja. Tako smo htjeli neke od učenika potaknuti i usmjeriti k nastavnoj ili znanstvenoj karijeri koja podrazumijeva stjecanje znanja tijekom cijeloga života. Valja, međutim, naglasiti da spomenute zanimljivosti i crtice nisu namijenjeni usvajanju kao osnovno znanje. Dakle, učenici ih ne trebaju učiti, već se samo (nadamo se) zabavljati i nastojati promišljati tijekom učenja. Zahvaljujemo svima koji su na bilo koji način doprinijeli da ovo izdanje Živoga svijeta ugleda svjetlo dana.

Genetika; Evolucija; Ekologija

nije evidentirano

engleski

Living World 4 – Genetics. Evolution. Ecology. (Gymnasium Biology Textbook)

nije evidentirano

Genetics; Evolution; Ecology

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Zagreb: Profil International

310

2014.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Biologija